Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectorul Marii Moschei din Paris: 'Charlie Hebdo să continue să recurgă la arta sa. Să servească drept lecţie comunităţii naţionale'

charlie hebdo

Rectorul Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz, şi-a exprimat dorinţa, într-un editorial apărut sâmbătă, ca Charlie Hebdo "să continue să recurgă la arta sa" şi şi-a explicat decizia de a urmări în justiţie, în 2006, publicaţia satirică ce publicase caricaturi cu profetul Mahomed, transmite AFP.

"Trebuie ca Charlie Hebdo să continue să scrie, să deseneze, să recurgă la arta sa şi mai ales să trăiască", scrie Hafiz într-un editorial publicat pe site-ul Figaro.fr. "Trebuie ca drama care a lovit această publicaţie, poliţişti şi compatrioţi evrei să servească drept lecţie comunităţii naţionale, dar şi celor care pretind că sunt susţinători ai islamului, celor care îşi spun 'prieteni ai musulmanilor' şi celor care nu condamnă clar aceste crime teroriste: în ce fel moartea caricaturiştilor a promovat cauza musulmanilor? Şi în ce fel distrugerea şi barbaria pot servi imaginii islamului?", se întreabă Hafiz, relatează Agerpres.

În 2006, pe atunci în calitate de avocat al Marii Moschei din Paris, Chems-Eddine Hafiz l-a dat în judecată pe Philippe Val, directorul publicaţiei Charlie Hebdo.

"Mulţi ne-au reproşat acest lucru (...) Voi explica astăzi, pentru că Marea Moschee din Paris care a apărat întotdeauna principiile republicane nu a fost în niciun moment mânată de dorinţa de a interzice ireverenţa, de a condamna blasfemia sau de a-i cenzura pe caricaturişti", scrie Chems-Eddine Hafiz, care i-a succedat în ianuarie 2020 lui Dalil Boubakeur în calitate de rector al Marii Moschei din Paris şi care este totodată vicepreşedinte al Consiliului francez al cultului musulman.

El a explicat că a decis să dea în judecată Charlie Hebdo din cauza "contextului naţional şi internaţional" deosebit, a manifestaţiilor violente împotriva publicaţiei în ţările musulmane şi a unei "tensiuni comunitare" în Franţa. "Acţiunea noastră a vizat, mai înainte de orice, să taie craca de sub picioarele mediilor extremiste şi să canalizeze dezbaterea către tribunale pentru ca aceasta să nu se desfăşoare în stradă", afirmă responsabilul musulman.

Chems-Eddine Hafiz doreşte totodată "ca toţi musulmanii - precum şi cei care încearcă să-i infantilizeze - să înţeleagă tradiţiile culturale ale satirei şi spaţiul democratic care permite orice fel de exprimări, chiar şi pe acelea care par excesive. În ţara noastră, doar legea stabileşte limitele".

Procesul privind atacurile jihadiste din ianuarie 2015 împotriva publicaţiei Charlie Hebdo, a unor poliţişti şi a unui magazin evreiesc, soldate cu 17 morţi în trei zile, s-a deschis miercuri la Paris. Publicaţia satirică, ţintă a teroriştilor pentru că publicase caricaturi cu profetul Mahomed în 2006, a republicat desenele în ediţia tipărită miercuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.