Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectorul UB nu este de acocord cu numărul nelimitat de mandate pentru rectori - Încalcă principiile democraţiei

Inquam Photos / George Calin
marian preda

Rectorul Universităţii Bucureşti, Marian Preda, îşi declară, joi dezacordul faţă de iniţiativa legislativă care permite rectorilor universităţilor să deţină un număr nelimitat de mandate. Preda consideră că decizia ”încalcă principiile democraţiei şi a fost adoptată fără consultare publică”.

Marian Preda, rectorul Universităţii din Bucureşti, a transmis, joi, un punct de vedere referitor la amendamentul la proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 79/2020 pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, aprobat ieri în Senat, iniţiativă legislativă care permite rectorilor universităţilor să deţină un număr nelimitat de mandate.

”Îmi exprim dezacordul faţă de decizia de ieri a Parlamentului României care permite rectorilor universităţilor să deţină un număr nelimitat de mandate, decizie care încalcă principiile democraţiei şi care a fost adoptată fără consultare publică. Orice modificare legislativă cu impact naţional trebuie precedată de o dezbatere serioasă cu toţi actorii şi cu toate comunităţile profesionale relevante. Consider că modificările succesive ale Legii Educaţiei Naţionale, fără consultarea comunităţilor academice din universităţi, a devenit în ultimii ani o practică ce trebuie să înceteze. Fundamentarea deciziilor pe consultarea cu societatea este nu doar o condiţie a legislaţiei europene pe care România, în calitate de membru, trebuie să o respecte, ci şi o regulă esenţială a oricărei democraţii reale”, a transmis rectorul UB.

Citește și: Paul Stănescu: ‘PSD va câștiga alegerile. PNL se prăbușește și vrea cât mai repede alegeri fără să țină absolut de nimic ce înseamnă sănătatea românilor’

Potrivit acstuia, ”pentru a evita derapajele antidemocratice, orice funcţie de conducere aleasă prin vot trebuie ocupată pentru o perioadă limitată de timp, aşa cum ne demonstrează atât teoriile democratice, cât, mai ales, practicile încălcării acestui principiu care au condus la autoritarism, abuzuri şi dictaturi”.

”De altfel, Universitatea din Bucureşti, prin voinţa comunităţii academice de practicare a unei democraţii reale, a integrat principiul mandatelor limitate ale rectorului în Carta sa. Articolul 120, Alineatul 3 din Cartă spune foarte clar că nimeni nu poate ocupa funcţia de rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada mandatelor, de întreruperi sau de circumstanţele acestora. În orice instituţie, autoritatea şi puterea care îi sunt transferate conducătorului prin votul majorităţii trebuie să fie exercitate nemijlocit pe o perioadă limitată de timp, după care acesta este obligat să restituie comunităţii puterea primită, pentru a putea fi apoi transferată mai departe următorului lider”, a mai transmis Preda.

Acesta speră că ”societate românească s-a maturizat suficient pentru a reacţiona ferm în faţa unor asemenea derapaje”.

”Am încredere că principiul care conduce la limitarea numărului de mandate pentru cea mai înaltă funcţie în stat, alături de reacţia societăţii româneşti, vor fi fundamentele pe baza cărora Preşedintele României va acţiona pentru a respinge aceste măsuri antidemocratice”, a mai transmis recorul UB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.