Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectorul Univeesității de Vest, semnal de ALARMĂ: 'Scandalul manualelor erodează credibilitatea sistemului

marilen_pirtea

Deputatul liberal de Timiş Marilen Pirtea a declarat, luni, că lipsa de asumare a responsabilităţii poate genera noi erori în educaţie şi în guvernare, iar scandalul manualelor "erodează credibilitatea sistemului", scrie Agerpres.

Parlamentarul subliniază că "prin starea de haos" creată în guvernarea PSD+ALDE sunt deresponsabilizaţi cei care comit erori în sistemul de învăţământ, aşa cum se întâmplă şi în cazul editării manualelor, "subiect plasat de guvernanţi într-un şir al controverselor", mai ales prin forţarea tipăririi acestora "în regim de editură-monopol".

"Sute de mii de manuale de Geografie de clasa a VI-a conţin greşeli de conţinut sau de formă. Iată care este nivelul erorilor de care se fac responsabili funcţionarii din Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) angrenaţi în spirala haotică a tipăririi tuturor manualelor la o singură editură, unică, cu statut de monopol, Editura Didactică şi Pedagogică, agreată în acest an de minister. Aceste erori din manuale (...) contribuie din plin la decredibilizarea sistemului public de educaţie", afirmă coordonatorul Comisiei de educaţie din PNL, Marilen Pirtea, într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Pirtea punctează că, la indignarea publică faţă de greşelile din acest manual, Editura Didactică şi Pedagogică plasează vina exclusiv asupra autorilor manualului de Geografie şi asupra evaluatorului ştiinţific.

"Nu se face însă nicio trimitere la responsabilitatea globală a editurii în astfel de cazuri regretabile şi nici nu se precizează modul în care se pot corecta efectele generate în procesul didactic prin aceste informaţii greşite din manuale", spune deputatul liberal.

El explică faptul că în MEN funcţionează un departament specializat abilitat cu supervizarea editării manualelor din preuniversitar, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, "prin urmare, funcţionarii responsabili pentru erorile nejustificate din manuale".

"Aceşti responsabili sunt obligaţi, măcar acum, să prezinte public un set de măsuri procedurale şi de asigurare a calităţii evaluării manualelor propuse pentru tipărire şi difuzare oficială în reţeaua şcolară", subliniază Pirtea.

Parlamentarul susţine că "greşelile nu se iartă, ci se asumă şi se repară", existând întotdeauna obligaţia de a adopta cele mai eficiente proceduri pentru a fi filtrate complet eventualele erori din conţinutul manualelor, dar şi pentru a fi evitate astfel situaţiile nedorite, "în care manualele oficiale se tipăresc cu greşeli flagrante".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.