Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rectorul Universităţii Bucureşti, explicaţii după demisia în semn de protest: 'Sunt în război cu niște mentalități...'

newsspaces.tk
mircea dumitru

Rectorul Universității București, Mircea Dumitru, vine cu explicaţii cu privire la demisia din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), după declarațiile noului ministrul al educației, Valentin Popa, referitoare la calitatea învățământului din România, care ar fi umbrită de discuțiile excesive despre plagiatele din România. Mircea Dumitru a declarat într-o intervenţie la DIGI24 că nu se războiește politic cu nimeni, dar este în război cu „niște mentalități”.

Citeşte şi: UDMR, decizie de ULTIM MOMENT privid colaborarea cu PSD-ALDE: Ce au hotărât liderii maghiarilor

„Eu nu declar război nimănui. Eu sunt un profesor în primul rând și țin la demnitatea acestei meserii. Și cred că nu există un profesor adevărat în lumea asta care să închidă ochii cu ușurință la ceea ce înseamnă copiat, fraude și înșelăciune. Aceste este motivul. Nu am un război politic cu nimeni. Denunț o chestiune de genul acesta, că e o motivație politică și că eu sunt într-un război cu un minister. Mai degrabă sunt în război cu niște mentalități, cu anumite viziuni, care nu sunt ale mele”, a declarat Mircea Dumitru.

„În primul rând, am constatat că nu mă regăsesc în declarațiile publice și în programul pe care l-a anunțat actualul ministru al educației. Eu am lucrat în ultima vreme destul de mult pentru a consolida spiritul unei cercetări oneste, în limitele regulilor deontologice profesionale. Am constatat ieri, după ce actualul ministru desemnat al educației, dl. profesor universitar Valentin Popa,  a spus ca nu mai e o prioritate în momentul de față acest aspect important - după părerea mea - al cercetării științifice, am constatat că nu mă mai pot identifica cu acest proiect și mă dau la o parte, pentru că trebuie să fie răspunderea actualei echipe modul în care implementează proiectul și, bineînțeles, să poată să culeagă și laurii rezultatelor pozitive și să dea seama și de viitoarele lipsuri sau eșecuri. Acesta este motivul pentru care am crezut că este bine și pentru mine, și pentru instituție să-mi dau demisia”, a explicat profesorul Mircea Dumitru care este semnificația gestului său.

„La o anumită vârstă, trebuie să pui în acord credințele tale, principiile, valorile pentru care militezi cu acțiunile publice. Nu poți să trăiești într-o fractură între valori și acțiuni. E mai bine și pentru mine, și pentru ceilalți pe care probabil că i-am deranjat foarte mult în ultimii ani. Să vedem dacă proiectele domniilor lor sunt mai bune, sunt potrivite pentru cercetarea din România, pentru învățământ și pentru educație. Voi fi primul care să-i felicite”, a declarat Mircea Dumitru la Digi24.

Citeşte şi: Kovesi, trasă la RĂSPUNDERE după excluderea lui Negulescu. Victor Ciutacu o SOMEAZĂ pe şefa DNA să explice susţinerea pentru Portocală

Întrebat despre declarația ministrului Popa referitoare la calitatea învățământului și discuțiile excesive despre plagiate, Mircea Dumitru a arătat că cele două lucruri nu se exclud în mod necesar. „Învățământul poate avea aspecte bune și chiar și are, pentru altfel nu s-ar justifica faptul că sunt mulți dintre absolvenții universităților din România care sunt foarte bine pregătiți. Aceasta nu înseamnă că trebuie să închidem ochii la frauda academică și la furtul intelectual!”, a subliniat rectorul Universității București.

Cele două lucruri nu se exclud. Modul în care au fost prezentate - că dacă vorbim și dacă încercăm să rezolvăm problema plagiatelor aruncăm cu noroi în învățământ - mie îmi aduce aminte de un reflex din vremea comunistă. Potrivit dogmelor comuniștilor, nu există o realitate despre care nu vorbești. Deci, dacă taci din gură, atunci lucurile dispar. Și lucrurile nu stau așa, totuși. Lucurile nu dispar, ele există acolo și ne urmăresc în continuu”, spune Mircea Dumitru.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.