Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Recucerirea oraşului Mosul de la gruparea Stat Islamic: Probabil o chestiune de zile (Coaliția)

wikipedia.com
mosul irak

Recucerirea oraşului Mosul, din nordul Irakului, de la gruparea Stat Islamic (SI) de către forţele irakiene este probabil o chestiune de "zile", a indicat joi, la Bagdad, un purtător de cuvânt militar al coaliţiei conduse de Statele Unite împotriva jihadiştilor, transmite AFP preluat de agerpres.

Anunţul oficial al recuceririi "va fi făcut de guvernul irakian", a spus acesta. "Eu nu pot să dau o dată în locul acestuia, dar văd asta ca fiind mai degrabă de ordinul zilelor decât al săptămânilor", a declarat colonelul american Ryan Dillon, într-o videoconferinţă din Bagdad. 

Forţele irakiene îşi continuau joi ofensiva în ultimele zone din Mosul controlate încă de jihadişti. 

Conform colonelului Dillon, combatanţii SI sunt prezenţi în continuare într-un spital din nordul oraşului şi în oraşul vechi din Mosul, dar comunicaţiile între aceste două locuri sunt tăiate. 

Înainte de debutul unui nou atac al forţelor antiteroriste irakiene, joi dimineaţa, jihadiştii deţineau în oraşul vechi o zonă de circa 2 kilometri pătraţi, a indicat colonelul Dillon. 

"Oraşul vechi rămâne o bătălie dificilă, densă, sufocantă", a subliniat purtătorul de cuvânt. 

Străzile înguste, prezenţa civililor, capcanele explozive şi "prezenţa luptătorilor SI la fiecare colţ de stradă face extrem de dificil progresul forţelor irakiene", a adăugat Dillon. 

Dar curajul şi hotărârea forţelor irakiene, împreună cu susţinerea coaliţiei, vor duce la o eliberare iminentă, a mai spus acesta. 

Forţele irakiene au anunţat joi că au preluat controlul asupra moscheii Al-Nuri, din oraşul vechi, unde liderul SI, Abu Bakr al-Baghdadi, şi-a făcut unica sa apariţie publică. 

Anunţul a fost făcut de armata irakiană, potrivit căreia forţele speciale au recucerit moscheea din mâinile jihadiştilor. 

Această recucerire reprezintă "sfârşitul statului fictiv" al jihadiştilor, a salutat premierul irakian, Haider al-Abadi, pe contul său de Twitter.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.