Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Refacerea echilibrului între creditul bancar şi cel comercial se numără printre obiectivele IMM Invest, spune consilierul de stat Stamule

arhiva personala
Tanase Stamule

Programul IMM Invest are printre obiective refacerea echilibrului între creditul bancar şi cel comercial, raportul fiind acum de 1 la 3 între acestea, a declarat, joi, Tănase Stamule, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, în domeniul economic, la o conferinţă, potrivit Agerpres.

"Ce am observat noi. Există un dezechilibru între creditul bancar şi creditul comercial pentru IMM-uri. Este un raport de 1 la 3, în sensul că pe de o poarte nu a existat un apetit la risc din partea băncilor şi pe de altă parte a existat un apetit la creditare comercială din partea companiilor. Mai ales cele care aveau linii de credit de la compania mamă. Prin IMM Invest sperăm să reechilibrăm acest lucru sau să reîncepem echilibrarea acestui raport tocmai pentru a susţine sistemul bancar să-şi asume mai multe riscuri cu garanţii de stat, astfel încât să asigurăm capital de lucru şi de investiţii din partea băncilor pentru IMM-urile din România. Deci acest program are printre obiective, pe lângă susţinerea economică a IMM-urilor, şi refacerea echilibrului dinttre creditul bancar şi creditul comercial", a spus Tănase Stamule, la conferinţa "Băncile, în pandemie - provocări şi oportunităţi".

Citește și: VEȘTI BUNE de la Ludovic Orban: ce magazine din mall-uri se REDESCHID după 15 mai .

El a afirmat că o altă măsură analizată este crearea unei scheme de garanţii de stat pentru asigurarea creditului comercial pentru că avem o expunere de peste 380 de miliarde de lei şi se primesc tot mai multe mesaje din piaţă conform cărora firmele doresc plata cash. Furnizorii vor plata imediată, iar cei care au datorii şi-au dublat anunţurile că nu mai pot plăti în termen facturile.

"Trebuie să intervenim rapid aici pentru a asigura continuarea creditului comercial, mai ales ţinând cont de acest dezechilibru mare între bancar şi creditul comercial. Aceasta este o altă măsură pentru ca să nu blocăm economia, mai ales ţinând cont de acest dezechilibru pe care îl avem", a precizat Stamule.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.