Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum în Kazahstan - Modificările aduse constituției au fost aprobate. Epoca Nazarbaev a luat sfârșit

Kazahstan

Comisia electorală centrală din Kazahstan a anunţat luni că electoratul a aprobat prin referendumul de duminică modificările constituţionale propuse de preşedintele Kasîm-Jomart Tokaev, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Conform comisiei, prezenţa la vot a fost de 68,06%, iar 77,18% din voturi au fost pentru reforma legii fundamentale, care îi retrage fostului preşedinte Nursultan Nazarbaev titlul de "conducător al naţiunii".

Tokaev a propus modificarea Constituţiei după ce a înăbuşit protestele populare violente din ianuarie şi i-a îndepărtat pe Nazarbaev şi pe mai mulţi membri de familie ai acestuia din funcţii importante în sectorul public.

Campania mediatică a guvernului a promovat ideea că noua formă a Constituţiei ar putea aduce mai multă democraţie în fosta republică sovietică din Asia Centrală, cu 19 milioane de locuitori.

Tokaev va candida probabil pentru un nou mandat de şef al statului în 2024, când sunt programate următoarele alegeri prezidenţiale, sau în cadrul unui scrutin anticipat, aprecia Reuters săptămâna trecută, înaintea referendumului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.