Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum în Mexic - Majoritatea covârșitoare a mexicanilor susțin rămânerea la putere a președintelui Lopez Obrador

Agerpres - Reuters
Andres Manuel Lopez Obrador

Nouă din zece mexicani care au votat duminică în referendumul privind revocarea mandatului prezidenţial au susţinut rămânerea la putere a preşedintelui în exerciţiu Andres Manuel Lopez Obrador, o dovadă în plus că politica mexicană este dominată de actualul lider, chiar dacă prezenţa la urne a fost scăzută, informează luni Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit estimărilor publicate duminică noaptea de Institutul Electoral Naţional (INE), între 90,3% şi 91,9% dintre alegători şi-au exprimat susţinerea pentru Lopez Obrador în acest referendum.

Totuşi, prezenţa la vot a fost de numai 17-18,2%, mult sub pragul de 40% necesar pentru a oferi obligativitate juridică rezultatului referendumului, a adăugat INE. Un sondaj publicat anterior în această lună de cotidianul Financiero prognozase o prezenţă de 16-25%.

Reprezentant al stângii, Andres Manuel Lopez Obrador a fost arhitectul primului aşa-numit 'referendum de revocare' din istoria modernă a Mexicului.

Politicienii din opoziţie au încercat să-i descurajeze pe susţinătorii preşedintelui să voteze şi au afirmat că acest referendum constituie încă un exerciţiu de propagandă pentru Obrador şi o abatere costisitoare de la problemele reale ale ţării.

După anunţarea primelor rezultate, preşedintele le-a transmis alegătorilor pe Twitter că pregăteşte un mesaj video, adăugând: ''Vă iubesc sincer''.

Referendumul a alimentat speculaţiile conform cărora el deschide calea către extinderea limitelor mandatului prezidenţial, într-o ţară unde şeful statului poate deţine un singur mandat de şase ani.

Lopez Obrador neagă că ar avea o asemenea intenţie şi afirmă că referendumul este un test înaintea alegerilor regionale din iunie. ''Democraţia a devenit o obişnuinţă în Mexic, astfel încât nimeni nu uită că oamenii sunt cei care guvernează'', a declarat el în faţa susţinătorilor săi, după ce a votat la referendum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.