Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum în Osetia de Sud pentru alipirea la Rusia

armata rusia

Parlamentul şi preşedintele republicii separatiste georgiene Osetia de Sud, Leonid Tibilov, au anunţat joi că anul viitor va fi organizat un referendum la care populaţia va fi chemată să se pronunţe asupra alipirii acestei provincii la Federaţia Rusă, transmite agenţia EFE.

 

'În consonanţă cu interesele pe termen lung ale poporului sud-osetin, şi pentru a garanta stabilitatea socio-politică în Republica Osetia de Sud, considerăm oportună organizarea unui referendum în anul 2017 asupra integrării Republicii în cadrul Federaţiei Ruse', se menţionează într-o declaraţie comună semnată de Leonid Tibilov şi de preşedintele aşa-zisului parlament, Anatoli Babilov.

 

Referendumul ar urma să se desfăşoare după scrutinul prezidenţial din republica separatistă, a cărui dată încă nu a fost stabilită, dar va fi tot anul viitor, conform Agerpres.

 

Totuşi, în declaraţiile sale publice preşedintele Vladimir Putin nu şi-a manifestat sprijinul faţă de o posibilă alipire a acestei provincii georgiene la Rusia, el afirmând că nu vede 'relaţiile cu Osetia de Sud în acest context'.

 

Dar Leonid Tibilov doreşte să promoveze o reformă a 'Constituţiei' sud-osetine care să-i permită ca din poziţia de preşedinte să solicite alipirea la Rusia, de comun acord cu parlamentul provinciei şi cu Kremlinul.

 

În martie 2015, exact la un an de la anexarea Crimeii, Tibilov a semnat cu Putin un aşa-numit acord de alianţă şi integrare, conform căruia Rusia şi-a asumat securitatea şi apărarea Osetiei de Sud - care oricum se află sub controlul armatei ruse, care a instalat acolo baze după războiul cu Georgia din anul 2008 -, înţelegere condamnată de autorităţile de la Tbilisi. De altfel, în urma acelui război Rusia a recunoscut independenţa Osetiei de Sud şi a Abhaziei, cealaltă republică separatistă georgiană.

 

Georgia a rupt atunci relaţiile diplomatice cu Rusia, dar noile autorităţi instalate la Tbilisi după ce preşedintele Mihail Saakaşvili a pierdut puterea în anul 2013 şi-au manifestat dorinţa unei normalizări a raporturilor cu Moscova, demers aflat în prezent în impas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.