Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum în Turcia: OSCE lansează misiunea de observare

Preparations for OSCE Ministerial Council in Sofia

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a lansat vineri la Ankara misiunea de observare pentru referendumul controversat din 16 aprilie privind extinderea prerogativelor preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP. La cererea autorităţilor turce, biroul OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) va instala o misiune formată din 11 experţi, cu baza la Ankara, şi 24 de observatori repartizaţi pe teritoriul Turciei.

Obiectivul misiunii este de a se 'asigura că referendumul este în acord 'cu angajamentele OSCE precum şi cu obligaţiile internaţionale şi standardele democratice pentru alegeri şi referendumuri', a declarat şefa misiunii OSCE, Tana de Zulueta, în cursul unei conferinţe de presă. Turcii sunt chemaţi să voteze pe 16 aprilie cu privire la o reformă constituţională ce prevede instaurarea unui sistem prezidenţial care extinde semnificativ prerogativele preşedintelui Erdogan.

Această reformă vizează, potrivit autorităţilor, să asigure stabilitatea statului, dar opoziţia denunţă o derivă autoritară. Opoziţia şi unele ONG-uri acuză de asemenea Ankara că profită de starea de urgenţă în vigoare de la puciul eşuat din 15 iulie pentru a reduce la tăcere orice voce disidentă, pe fondul unei campanii de epurări fără precedent. Dacă echipa OSCE prezentă la Ankara a refuzat deocamdată să se exprime pe acest subiect, Tana de Zulueta a dat asigurări că misiunea va veni în întâmpinarea unor partide politice, a autorităţilor, reprezentanţilor societăţii civile, media şi a comunităţii internaţionale, conform Agerpres. 'Misiunea va face observaţii cantitative şi calitative' ale unor diferite surse media turce, a adăugat ea, pentru a se asigura de 'capacitatea cetăţenilor de a face o alegere informată'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.