Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum intern: Ce propune echipa Barna pentru poziționarea USR ca partid de centru dreapta modern

usr uniunea salvati romania

Echipa Dan Barna a pus la dispoziția membrilor partidului, înainte de începerea referendumului intern, documentul doctrinei pentru poziționarea ca partid de centru dreapta modern. În document, este prezentat planul de acțiune, structurat în cinci pași și 10 pachete de politici pentru guvernarea USR.

„Președintele Dan Barna a convocat un referendum intern prin care membrii USR să își asume o doctrină de centru dreapta modern. Acum noi, promotorii acestei idei, venim să detaliem pentru membrii USR, pentru simpatizanți și pentru electoratul nostru ce înseamnă această clarificare. Valorile și ideile pe care se bazează acest document sunt desprinse din practica politică a partidului, sunt o sinteză a ceea ce deja suntem și facem cei mai mulți dintre noi”, se arată în documentul transmis partidului de echipa Barna, înainte de începerea referendumului intern.

Documentul aduce clarificări pentru un răspuns la întrebarea de bază a referendumului, dacă membrii partidului doresc poziționarea USR ca partid de centru dreapta.

„De ce centru-dreapta? Pentru că dreapta este în România forța schimbării, forța care a dus România înainte spre economie de piață, spre Europa, spre libertate. Pentru că stânga a împins România, și nu doar de 30 de ani, la marginea Europei”, se arată în sursa citată.

Echipa explică doctrina „USR centru-dreapta modern” ca fiind o „sinteză între liberalismul european și puterea comunităților”.

USR transmite că propunerile de politici pe care le vor dezvolta pleacă de la cinci principii de bază: libertatea individului este fundamentală; egalitatea în fața legii și a statului și eliminarea privilegiilor discriminatorii; modernizare liberală cu puterea comunităților; statul este o organizație care trebuie permanent ținută sub control, analizată și adaptată la standardele moderne; meritocrația și competiția onestă trebuie să devină norme sociale și politice în România.

În document, este prezentat planul de acțiune al partidului, structurat pe cinci primi pași.

Primul pas este asumarea de către membrii partidului „centru dreapta modern” ca doctrina USR.

„Este finalul unui proces reflexiv și deliberativ care s-a derulat în partid și în jurul partidului, cristalizat prin aceste principii și idei de guvernare. Un partid care a adunat forțele noi, reformiste încheie democratic procesul de autodefinire”, motivează echipa.

Pentru al doilea pas,aceștia vor face opoziție real liberală la Guvernul PNL.

„Nu vom intra în competiția populistă în care clasa politică (PSD, PNL, PDL, USL etc.) a aruncat România în ultimele decenii, potrivit căreia opoziția cere să <> de la stat și guvernul ba dă, ba zice că nu sunt bani, dar și unii și alții aruncă în aer bugetele și provoacă crize economice cu efecte sociale grave. Vom propune soluții realiste, moderate și moderne”, mai este precizat în sursa citată.

Cel de-al treilea pas vizează alegerile locale și parlamentare.

„Vom participa la alegerile locale și parlamentare de pe o platformă bazată pe liberalism european și acțiuni ale comunităților. Vom negocia cu partenerii de guvernare (niciodată PSD) un program de guvernare bazat pe propunerile din acest document - detaliat, pe un calendar precis de implementare și cu pași prestabiliți”.

Ultimul pas are în discuție agenda de guvernare.

„Vom imprima o turnură liberală modernă agendei de guvernare și vom fi partidul de centru dreapta modern care sparge cercul vicios al populismului, al traseismului politic, al capturii statului și al iresponsabilității. Vom fi la guvernare imediat ce românii ne vor acorda încredere și vom găsi parteneri pentru aceste idei. Oricum ar fi, vom fi aici, implicați și organizați - forța care va schimba România”, transmit membrii USR.

Totodată, USR explică politicile prin care va schimba România, cu o abordare de centru dreapta modern. Aceștia spun că au dezvoltat 10 pachete de politici pe care se va baza guvernarea USR:

-libertatea antreprenorială;

-cumpătare, responsabilitate economică și reducerea impozitării muncii;

- pensii egale la contribuții egale. Fără pensii speciale. Planul nostru pentru viitor; politici anti-sărăcie concrete;

- puterea în mâna ta! Comunitatea în școli și spital; politici de mediu responsabile și realiste;

-o reformă radicală a statului și o debirocratizare serioasă. Planul pentru digitalizarea administrației;

- grijă pentru banii publici. Regiuni și comune funcționale. Reforma sistemului de management al fondurilor europene și a politicii de dezvoltare în general;

-companiile de stat vor fi listate la bursă sau dedicate unui bine public, prin profesionalizare;

-rezolvăm restanțele tranziției la democrație: Drepturi și libertăți civile protejate.Încurajarea mediei independente, politici culturale competitive, controlul real democratic al serviciilor de informații

Echipa concluzionează că USR își asumă ca generație un destin neo-pașoptist.

„De aceea vom finaliza ce au început pașoptiștii atunci când au declanșat prima modernizare a României: suntem români mândri de tradițiile noastre, într-o Europă care cultivă specificul fiecăruia. Românii din Diaspora constituie din nou un element esențial al modernizării, le facilităm implicarea și le recunoaștem contribuția. România va fi mai puternică și mai respectată dacă își asumă acest parcurs de reformă european. Patriotismul nostru este patriotismul faptelor, al grijii și al implicării”, conchide USR.

În USR va începe, în februarie, un referendum intern pentru poziționarea USR ca partid de centru-dreapta, solicitat de președintele partidului, Dan Barna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.