Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendum pentru ieșirea Franței din UE? Anunțul făcut de Francois Hollande

frexit

Preşedintele francez Francois Hollande a exclus, într-un interviu publicat joi în Les Echos, posibilitatea organizării unui referendum cu privire la Uniunea Europeană (UE) şi a declarat că alegerile prezidenţiale de anul viitor vor fi o oportunitate pentru alegători de a decide ce fel de politică europeană îşi doresc, informează Reuters.

Tot mai multe apeluri se fac auzite în Franţa în vederea organizării unui referendum cu privire la UE, de când britanicii au votat, cu o săptămână în urmă, pentru ieşirea ţării lor din Uniune.

Citește și: A pozat goală în avionul lui Donald Trump și e aproape să devină Prima Doamnă a SUA / FOTO HOT

Politicieni importanţi, inclusiv ministrul economiei Emmanuel Macron şi favoritul pentru alegerile prezidenţiale din 2017 Alain Juppe, fost premier de centru-dreapta, au îndemnat la organizarea unui referendum cu privire la un nou proiect UE. Doar Frontul Naţional de extremă dreapta a îndemnat la un referendum cu privire la apartenenţa ţării la UE.

'De ce să organizezi un asemenea tumult şi confruntare dacă nu pentru a părăsi UE? Minciuni, simplificări, excese şi chiar violenţa pe care le-am văzut în timpul campaniei pentru referendum în Marea Britanie nu au fost suficiente pentru aceşti 'ucenici vrăjitori'?', a declarat Hollande pentru cotidianul Les Echos, întrebat dacă ar trebui să fie organizat un referendum în Franţa.

Citește și: Selfie-urile cu filtre vor fi fi interzise: ‘Distorsionează creaţia lui Dumnezeu’

Mulţi din Franţa sunt din ce în ce mai deziluzionaţi cu o Europă pe care ei o văd ca fiind mult prea pro-economie de piaţă şi insuficient de protectoare, ceea ce face ca rezultatul unui astfel de referendum să fie greu de prevăzut. În 2005, o propunere de Constituţie a UE a fost blocată prin referendum în Franţa şi Olanda.

Circa 55% dintre alegătorii francezi nu doresc organizarea unui referendum cu privire la apartenenţa la UE, în timp ce 45% cred că aceasta ar fi o idee bună, potrivit unui sondaj Elabe dat publicităţii miercuri.

Votul cu privire la UE va fi dat în timpul alegerilor prezidenţiale, a conchis Hollande pentru Les Echos. 'Astfel, experienţa britanică va fi un exemplu sau un contra-exemplu', a spus el, scrie agerpres.ro.

Citește și: A umplut o piscină cu 6 tone de Coca-Cola și a pus găleți cu Mentos: A ieșit o NEBUNIE / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.