Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendumul pentru familie - informatii utile pentru romanii de pretutindeni!

content-image

Pentru #romaniidepretutindeni sau pentru romanii care in zilele de 6 si 7 octombrie se afla in strainatate.

Organizarea referendumului de revizuire a Constituției României

Informații de ordin general

Perioada referendumului – zilele de 6 și 7 octombrie 2018.

Cine își poate exercita dreptul la vot în străinătate - toți cetățenii români cu vârsta de peste 18 ani, împliniți inclusiv în ziua referendumului, cu domiciliul sau reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul/reședința în România, aflați la momentul referendumului în străinătate.

Cine nu își poate exercita dreptul la vot în străinătate - cetățenii români puși sub interdicție printr-o hotărâre judecătorească definitivă, precum și cei lipsiți de dreptul de a alege, ca urmare a unei condamnări definitive.

Cum se poate exercita dreptul la vot – la orice secție de votare organizată în străinătate. La referendumul de revizuire a Constituției din 6-7 octombrie 2018 nu se poate vota prin corespondență și nici prin intermediul urnei mobile.

Aspecte importate asupra cărora alegătorii trebuie informați în vederea exercitării dreptului la vot la secțiile de votare organizate în străinătate:

Orarul secțiilor de votare: – în ziua de sâmbătă, 6 octombrie 2018, între orele 7.00 și 21.00 și în ziua de duminică, 7 octombrie 2018, între orele 7.00 și 21.00, ora locală. (OUG 86/2018).

Întrebarea supusă referendumului, la care alegătorii sunt chemați să răspundă cu „DA” sau „NU” asupra următoarei întrebări: „Sunteți de acord cu Legea de revizuire a Constituției României în forma adoptată de Parlament?”
Obiectul supus referendumului: articolul 48 alin. (1) din Constituție.

Legea de revizuire a Constituției adoptată de Parlament prevede că articolul 48 alin. (1) din Constituție va avea următorul conținut: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instituirea copiilor”.

Forma actuală a articolului 48 alin. (1) din Constituție : ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Actele pe baza cărora se poate vota (sub rezerva unor eventuale clarificări suplimentare din partea Biroului Electoral Central): pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu; pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu; pașaportul simplu electronic; pașaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate; pașaportul simplu cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu electronic cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu temporar cu menționarea țării de domiciliu;

Pentru a putea vota, actele de identitate trebuie să fie valabile. Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetățenilor români cu documente românești expirate, pierdute sau furate să-și reînnoiască/preschimbe din timp documentele cu care pot vota.

Fiecare alegător își exprimă votul personal. Votul multiplu este interzis. Exercitarea votului în numele altui alegător este interzisă.
Votul exercitat în cadrul referendumului este secret. Orice control asupra modului în care votează un alegător este interzis.
Participarea cetățenilor la referendum se face pe baza liberului consimțământ al acestora.

Se poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate.

#mergemlavot #DA #familiatraditionala

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.