Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Referendumul privind menţinerea Marii Britanii în UE ar putea să fie organizat până în vară

brexit

Referendumul privind menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană (UE) ar putea să fie organizat până în vară, a anunţat vineri secretarul de stat britanic pentru afaceri europene, David Lidington, subliniind că actuala criză a migraţiei ar putea juca în favoarea unui 'Brexit', adică ieşirea din UE, informează AFP. 

David Lidington a estimat că scrutinul ar putea avea loc în iunie sau iulie, în cazul în care un acord asupra reformelor cerute de ţara sa va fi obţinut în timpul summitului european din februarie. 

'Va fi nevoie de cel puţin patru luni între finalul negocierilor şi anunţarea datei, şi apoi desfăşurarea referendumului', a declarat Lidington, în marja unei conferinţe din Lituania privind securitatea. 'Nu a fost luată încă nicio decizie asupra calendarului, însă un acord în februarie ar însemna că un referendum până în vară este posibil', a adăugat el. 

Aceste precizări coincid cu afirmaţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care s-a declarat vineri 'aproape sigur' că un acord cu Londra va fi obţinut în timpul reuniunii liderilor UE din 18-19 februarie. 

Lidington vede 'o mare energie politică' în căutarea unui acord, însă a avertizat că există încă puncte pe marginea cărora se înregistrează dezacorduri. 

Unul dintre acestea se referă la proiectul Londrei de a nu acorda decât la finalul a patru ani de şedere avantaje sociale muncitorilor care vin în Marea Britanie din alte ţări ale UE, precum Polonia şi Lituania. Adversarii acestui proiect îl consideră discriminatoriu şi contrar libertăţii de circulaţie în cadrul UE. 

Premierul David Cameron este 'foarte deschis' găsirii unei soluţii de schimb, a spus Lidington, subliniind în acelaşi timp că UE ar trebui să reacţioneze la 'sentimentul de nedreptate suscitat de alocarea de avantaje sociale unui mare număr de oameni care nu au cotizat niciodată la sistem'. 

Lidington consideră, de asemenea, că actuala criză a migraţiei care a cuprins Europa joacă în favoarea unui Brexit. 'Cred că există o legătură evidentă între rezultatele strânse din sondajele privind apartenenţa la UE şi ceea ce se întâmplă cu imigraţia', a spus el. 

Potrivit unui sondaj realizat în noiembrie, 52% dintre britanici ar dori ca ţara lor să iasă din UE.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.