Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reformă funciară istorică în Ucraina - Terenurile agricole vor putea fi vândute

ucraina

Parlamentul Ucrainei a aprobat definitiv în noaptea de luni spre marţi o lege care autorizează vânzarea terenurilor agricole, condiţie-cheie pentru deblocarea unui ajutor financiar din partea FMI (Fondul Monetar Internaţional), informează AFP potrivit Agerpres.

Deputaţii reuniţi luni la Kiev, echipaţi cu măşti şi mănuşi din cauza pandemiei cu noul coronavirus, au adoptat cu 259 de voturi pentru reforma funciară salutată drept "istorică" de preşedinţia ucraineană.

În Ucraina, terenurile exploataţiilor agricole nu sunt în proprietatea cultivatorilor, ele reunind în general sute de loturi cu suprafeţe mici închiriate de la proprietari, care sunt cei care le-au redobândit după căderea URSS. Ulterior, vânzarea terenurilor agricole a fost interzisă.

Legea adoptată marţi stabileşte un cadru strict pe piaţa terenurilor agricole, pentru a calma temerile populaţiei şi ale agricultorilor.

Liberalizarea acestei pieţe a fost decalată până în iulie 2021 şi a fost fixată pentru început o limită de maxim 100 de hectare de persoană. Începând din 2024, întreprinderile ucrainene vor putea achiziţiona până la 10.000 de hectare, iar în ce priveşte deschiderea pieţei terenurilor agricole ucrainene pentru străini, aceasta este condiţionată de un referendum.

Supranumită în trecut "grânarul Europei", Ucraina dispune de 32,5 milioane de hectare de terenuri arabile considerate ca fiind unele din cele mai fertile din lume. Productivitatea acestora este însă slabă, din cauza lipsei de investiţii.

Pentru a obţine un ajutor de circa 10 miliarde de dolari din partea FMI, Kievul mai trebuie să adopte încă o lege, votată luni în primă lectură, care interzice anularea naţionalizării principalei bănci din ţară, PrivatBank. Fostul ei proprietar, influentul oligarh Igor Kolomoiski, considerat apropiat al preşedintelui Viktor Zelenski, contestă această naţionalizare.

"Ori sunt adoptate două legi de importanţă crucială, ori Ucraina riscă o cădere economică sau chiar incapacitatea de plată", a avertizat duminică şeful statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.