Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reforma pensiilor speciale va fi dezbătută fulger în Parlament. Șansele să devină și realitate sunt însă mici

Inquam Photos
vot parlament

Ultima ședință de Birou Permanent de la Senat a stabilit ca proiectul privind reforma pensiilor speciale să fie dezbătut în procedură de urgență, ceea ce scurtează unele termene, cum este cel de sesizare a CCR.

După ce au tergiversat venirea cu proiectul e lege privind pensiile speciale, iar de abia în ultimele zile din 2022 a trecut de Guvern, Coaliția a cerut, iar Biroul Permanent al Senatului a fost de acord, procedură de urgență în ceea ce privește inițiativa legislativă. Așadar, unele termene vor fi mult mai scurte față de procedura normală. De exemplu, în cazul sesizării CCR e către cei nemulțumiți de forma în care va arăta legea pensiilor speciale, termenul de atacare este de doar două zile, nu de cinci zile, ca în procedura normală.

De asemenea, a fost stabilit că Senatul e primul for sesizat. Reamintim că în proiectul de lege al Guvernului modifică mai multe acte normative, unele fiind cu for decizional Senatul, altele cu forul decizional Camera Deputaților.

Consiliul Legislativ a dat aviz pozitiv, dar a avut mai multe obiecții. De exemplu, faptul că în expunerea de motive, inițiatorul s-a oprit doar la motivarea pensiilor magistraților, deși proiectul e mult mai complex. Nu e luat în calcul impactul economic al acestui proiect de lege, de asemenea. Cei de la Consiliul Legislativ atrag atenția dintre categoriile de pensii speciale discutate, doar cele ale magistraților vor fi recalculate, ceea ce poate reprezenta o discriminare.

„Pentru persoanele aflate deja în funcție în aceste sisteme, intervențiile asupra soluțiilor legislative în vigoare care confirmă regimul juridic instituit în urmă cu 18 ani prin Legea nr 303/2004, vor fi de natură să aducă singure atingere principiului securității juridice, al neretroactivității și al nediscriminării, deoarece prin textele preconizate pentru art. I pct. 1 referitor la art 211 alin (1), pct. 3 referitor la abrogarea alin. (2) al art 211 din Legea nr 303/2022, pentru art II și III se intervine atât asupra cuantumului pensiei (chiar și asupra cuantumului pensiei aflate în plată), cât și asupra condițiilor de pensionare”, arată Consiliul Legislativ.

Numai că proiectul are numeroase probleme. Modul cum a fost gândită reforma pensiilor speciale, mai ales prin elementul recalculării celor aflate în plată, îndreaptă proiectul de lege spre un eșec, CCR respingând orice inițiativă care a dus la diminuare de venituri.

Petre Lăzăroiu, fost judecător la CCR, declara pentru „Adevărul” că introducerea recalculării duce proiectul spre zona neconstituțională. „O să aibă procese și o să se întâmple ca până acum. Eu nu știu dacă va trece de Curtea Constituțională dacă există o prevedere a recalculării pensiilor de serviciu. Uitați-vă și pe deciziile anterioare. Eu cred că se poate corecta și fără recalculare. Ar putea fi o impozitare cuminte, înțeleaptă”, a explicat Lăzăroiu.

Și Augustin Zegrean, fost șef al CCR, atrage atenția asupra problemei recalculării. „Pensiile aflate în plată nu pot fi modificate, ca și cuantum. Dacă proiectul de lege se referă doar pentru viitor, nu ar fi o problemă. Însă nu poți să vii să modifici în civil prevederi care se aplică la ceva din trecut”, a afirmat Zegrean.

Pe lângă problema recalculării, proiectul de lege are și o a doua mare problemă, de formă. Mai precis, e un singur proiect, dar sunt șapte categorii socio-profesionale vizate, iar în cazul unora, forul decident e Senatul, iar în cazul altora, forul decident e Camera Deputaților. În trecut, proiecte de lege asemănătoare au picat la Curte pentru această problemă de procedură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.