Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reformele finanţate în cadrul PNRR trebuie să fie corelate cu recomandările de ţară, susţine ministrul Investiţiilor

turnulsfatului.ro
Cristian Ghinea

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea, consideră că este necesară o legătură clară între reforme şi investiţii, menţionând nevoia de îmbunătăţire a calităţii aerului sau cea de împădurire a zonelor în curs de deşertificare.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, Ghinea a participat miercuri la dezbaterile publice asupra actualizării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care vizează tematica resurselor pentru modernizare în regiuni şi judeţe, cu participarea Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Asociaţiei Oraşelor din România, respectiv implicarea societăţii civile.

Astfel, ministrul a subliniat faptul că reformele finanţate în cadrul PNRR trebuie să fie corelate cu recomandările de ţară, punctând, în cadrul primei dezbateri, faptul că PNRR este un instrument unic, inovator şi un suport bugetar pentru reformele atât de necesare ţării noastre.

Totodată, Cristian Ghinea a arătat că trebuie identificate acele intervenţii care au un impact pozitiv asupra bugetului de stat, indiferent dacă vizează reforme sau instrumente financiare care să susţină dezvoltarea economiei.

Citește și: Probleme MAJORE pentru fostul colonel care TĂIA și SPÂNZURA la BAD a Jandarmeriei Române - Instanța a validat probele DIICOT și stabilește începerea judecății

"Vă rog să vă gândiţi la cum putem crea instrumente financiare pentru autorităţile locale şi judeţene, astfel încât dacă investim un euro, să nu rămânem doar cu un euro cheltuit, ci să atragem alţi 2-4 euro prin schemele de garanţii şi subvenţii", a explicat Ghinea. Acesta a amintit, totodată, faptul că jumătate din alocarea PNRR constă în împrumuturi ce vor fi rambursate de la bugetul de stat. De asemenea, a evidenţiat că este necesară o legătură clară între reforme şi investiţii, exemplificând cu nevoia de îmbunătăţire a calităţii aerului sau cea de împădurire a zonelor în curs de deşertificare.

Ministrul Investiţiilor a explicat că problema împăduririi poate fi considerată o problemă structurală ce şi-ar găsi rezolvarea printr-o reformă care include mai multe aspecte complexe: clarificarea cadrului legislativ, apoi aspecte juridice şi de proprietate şi, nu în ultimul rând, este vorba despre nevoie de fonduri. "Aşadar, este un exemplu clar de reformă, care constă în clarificare legislativă şi, pe de altă parte, alocare de bani pentru ţinte concrete. Acesta e tipul de legătură dorit, între reforme şi investiţii", se menţionează în comunicat.

Cristian Ghinea a mai discutat cu reprezentanţii Consiliilor Judeţene despre provocările din domeniul sănătăţii şi posibilităţile de finanţare a spitalelor regionale prin Programul Operaţional Sănătate 2021-2027, respectiv prin reformele ce pot fi incluse în PNRR.

În cadrul dezbaterii au fost discutate, de asemenea, aspecte legate de dezvoltarea infrastructurii rutiere, întărirea capacităţii administrative, despre soluţii pentru digitalizarea administraţiei locale.

Pe de altă parte, în întâlnirea dedicată Asociaţiei Oraşelor din România, secretarul de stat, Marius Vasiliu, a reiterat propunerea făcută în cadrul dezbaterilor din ziua precedentă cu AMR, respectiv crearea instrumentului de finanţare pentru primării, un fond de rezilienţă pentru localităţi, din care ar putea fi finanţate şcoli, spitale, precum şi alte obiective, în baza unui mecanism de prioritizare a investiţiilor. Totodată, a fost subliniat faptul că PNRR va trebui să fie un instrument de finanţare flexibil, uşor de implementat şi orientat spre realizarea reformelor.

În cadrul reuniunii referitoare la utilizarea experienţei ONG-urilor în elaborarea PNRR, au fost discutate soluţii pentru realizarea reformei administrative, de transparentizare a modului în care sunt cheltuite fondurile publice, realizarea unui proiect pilot de analiză a actului de reglementare, îmbunătăţirea SEAP, dar şi măsuri de susţinere a mediului înconjurător.

Totodată, a fost prezentată Fişa pentru Reforme şi Investiţii, document care va facilita transmiterea de propuneri pentru actualizarea PNRR. Fişa a fost transmisă ministerelor de linie, urmând să fie publicată pe site-ul MIPE.

La această dezbatere au mai fost prezenţi europarlamentarul şi raportorul PE pentru Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, Dragoş Pîslaru, şi viceprim-ministrul Dan Barna.

Potrivit MIPE, vor mai avea loc dezbateri publice asupra următoarelor teme: "Cum generăm schimbări reale pentru cei mai vulnerabili. Dezbatere privind soluţiile anti-sărăcie în PNRR", respectiv "La Ţară ca afară. Cum reducem decalajul rural-urban?", la ultima participând reprezentanţii Asociaţiei Comunelor din România.

România va avea la dispoziţie 30,4 miliarde de euro prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.