Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Refuzarea gazului rusesc în lumina situației din jurul Ucrainei a costat deja Europa un trilion de dolari

reuters.com
embargo titei rusia

Refuzarea gazului rusesc în lumina situației din jurul Ucrainei a costat deja Europa circa un trilion de dolari, informează, duminică, Agenţia Bloomberg, citând propriile calcule.

Potrivit calculelor, această sumă s-a format din cauza prețului crescut al energiei electrice pentru companiile și consumatorii europeni. În același timp, așa cum prognozează agenția, acesta este doar începutul celei mai mari crize energetice din ultimele decenii.

După perioada de iarnă, depozitele de gaze vor fi goale, iar în condițiile rezervelor minime de gaze rusești, va fi dificilă umplerea lor. Potrivit agenției, situația tensionată cu furnizarea de gaze naturale lichefiate către Europa va dura cel puțin până în 2026, când Qatar și Statele Unite ale Americii vor putea crește suficient producția de hidrocarburi, informează TASS, citată de Rador.

"Cursa UE de a reface rezervele de gaze naturale a început deja" - a declarat analistul Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), Bjarne Schieldrop, care a adăugat că mediul favorabil pentru vânzătorii de gaze va continua cel puțin 12 luni.

Analiștii Bloomberg cred că, dacă prețurile gazelor naturale în Uniunea Europeană vor crește din nou până la 210 euro per MWh, atunci Europa se va confrunta cu o recesiune economică bruscă, în locul unui declin.

Menţionăm că, la începutul acestei săptămâni, la o reuniune desfăşurată la Bruxelles, miniștrii energiei din ţările UE nu au reuşit să cadă de acord cu privire la introducerea unui plafon pentru prețul gazelor și au decis să continue discutarea acestei probleme pe 19 decembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.