Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoluție în sănătate: Refuzi depistarea bolii, pierzi tratamentul gratuit - lege în Parlament

GDS.ro
sanatate

O pacienta cu cancer mamar depistat in stadiul III, care a refuzat să participe la programele de depistare prin mamografie, poate fi obligata sa suporte 10% sau 20% din costurile tratamentului gratuit. Un pacient cu hipertensiune arteriala care a refuzat sa mearga la controlul medical cerut de medic poate fi obligat sa suporte 50% din toate costurile de diagnostic si tratament, inclusiv concendiile de boala determinate. Prevederile figurează într-un proiect de lege depus în Parlament, proiect inițiat de copreședintele PNL Alina Gorghiu și semnat de 128 de senatori și deputați.

"Legea privind activitatea preventiei in sanatate" reglementeaza organizarea si functionarea unui sistem national de preventie in sanatate. "Preventia in sanatate este obligatia pe care si-o asuma statul roman fata de cetatenii sai precum si obligatiile pe care si le asuma cetatenii in privinta sanatatii lor", se arata in proiectul de lege care urmeaza sa fie dezbatut in Parlament.

Programul prevede infiintarea unei Agentii Nationale de Preventie in Sanatate care se va ocupa cu prevenirea si depistarea precoce a bolilor.

Guvernul va fi obligat sa acorde pentru programul national de preventie minim 10% din fondurile publice alocate sistemului national de sanatate (prin Ministerul Sanatatii si CNAS) si are obligatia de a intreprinde masurile necesare astfel incat sumele alocate sa insumeze minim 0,5% din PIB.

Daca refuzi sa participi la programul de preventie care putea depista bolile in stadiul incipient poti suporta integral sau partial costurile tratamentului medical printr-un Contract-cadru, se mai arata in lege.

TEXTUL COMPLET AL LEGII

TEXTUL COMPLET AL EXPUNERII DE MOTIV

Extras din lege:

content-image

Extras din expunerea de motive:

content-image

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.