Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Charles al III-lea va efectua în Franţa şi Germania primele sale vizite în străinătate în calitate de monarh

townandcountrymag.com
regele charles

Regele Charles al III-lea, însoţit de soţia lui, Camilla, se va deplasa în Franţa şi Germania în perioada 26-31 martie cu ocazia primelor sale vizite în străinătate în calitate de monarh, pentru "a celebra relaţia" dintre Regatul Unit şi cele două ţări, a anunţat vineri biroul de presă de la Palatul Buckingham, informează AFP.

Această deplasare, ce va fi dominată de discuţii despre chestiuni de mediu, reprezintă prima sa vizită în străinătate după ce Charles, în vârstă de 74 de ani, a devenit rege pe 8 septembrie 2022, informează Agerpres.

Atunci când era prinţ moştenitor, el a realizat deja 34 de vizite oficiale în Franţa şi 28 în Germania.

"Aceste vizite vor celebra relaţiile Marii Britanii cu Franţa şi Germania, marcând istoriile noastre, cultura noastră şi valorile noastre comune", precizează comunicatul dat publicităţii de Buckingham Palace.

"Ea va fi, de asemenea, o bună ocazie pentru a ne îndrepta atenţia spre viitor şi pentru a demonstra numeroasele modalităţi în care Regatul Unit acţionează în parteneriat cu Franţa şi Germania", se afirmă în acelaşi comunicat, care citează mai ales lupta împotriva schimbărilor climatice şi reacţia la conflictul din Ucraina.

Charles al III-lea, care vorbeşte limba franceză, şi Camilla vor vizita Franţa între 26 şi 29 martie. La Paris, ei vor participa alături de preşedintele Emmanuel Macron şi soţia acestuia, Brigitte, la o ceremonie de comemorare în faţa Arcului de Triumf din Paris. Regele britanic va susţine un discurs în faţa Senatului francez. Un banchet de stat este programat la Palatul Versailles în onoarea lor, pe 27 martie. În data de 28 martie, Charles şi Camilla se vor deplasa la Bordeaux, un oraş din sud-vestul Franţei. Regele britanic va vizita zonele devastate de incendiile de vegetaţie din vara anului trecut şi va efectua, de asemenea, o vizită într-o fermă viticolă bio.

"Această vizită de stat, prima întreprinsă de suveran înaintea încoronării sale, reprezintă o onoare făcută Franţei şi ilustrează profunzimea legăturilor istorice care unesc popoarele noastre. Ea simbolizează, totodată, relaţia de prietenie şi de încredere dintre preşedintele Republicii Franceze şi Majestatea Sa Regele, care au colaborat strâns în trecut pentru protejarea biodiversităţii şi în cadrul luptei împotriva schimbărilor climatice", a precizat Palatul Elysée într-un comunicat.

Refugiaţi şi tehnologii verzi

În Germania, între 29 şi 31 martie, cuplul regal britanic se va deplasa la Berlin şi, apoi, la Hamburg. Regele Charles al III-lea va susţine un discurs în Bundestag, parlamentul federal german. El se va întâlni şi cu refugiaţi din Ucraina, sosiţi de curând în Germania.

La Hamburg, regele britanic, pasionat de conceptul dezvoltării durabile, va purta discuţii cu specialişti din domeniul tehnologiilor verzi.

Primele vizite de stat ale regelui Charles al III-lea vor avea loc cu doar câteva săptămâni înaintea încoronării sale, care va avea loc pe 6 mai la Abaţia Westminster din Londra. Ele se vor desfăşura la scurt timp după prima vizită în Franţa a prim-ministrului Regatului Unit, Rishi Sunak, pe 10 martie.

Precedenta vizită în Franţa întreprinsă de Charles, pe atunci prinţ moştenitor, datează din 2019: el a asistat atunci la o slujbă la Catedrala din Bayeux, oficiată cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a Debarcării din Normandia.

Acea vizită a fost considerată de cotidianul The Times "o tentativă de a construi poduri cu vecinii europeni ai Marii Britanii după Brexit".

Regina Elisabeta a II-a, mama lui Charles, care era francofonă şi francofilă, a efectuat cinci vizite de stat în Franţa în timpul domniei sale, precum şi numeroase vizite private.

După moartea ei, preşedintele Emmanuel Macron i-a adus un omagiu fostei suverane, despre care a spus că a fost "o aliată foarte apropiată". "Datorită ei, Franţa şi Regatul Unit au împărtăşit un parteneriat călduros, sincer şi loial", a declarat preşedintele francez.

Ultima ei vizită de stat în Franţa a avut loc în 2014, cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a Debarcării din Normandia. Pe plajele acestei provincii franceze, fosta suverană s-a recules alături de 1.800 de veterani şi de 18 şefi de state şi de guverne, inclusiv alături de preşedinţii american şi rus, Barack Obama şi Vladimir Putin.

Ultima vizită de stat a reginei Elisabeta a II-a în Germania, organizată în 2015, în timpul mandatului de cancelar al Angelei Merkel, a declanşat un entuziasm puternic în rândul opiniei publice din această ţară. Alături de soţul ei, prinţul Philip, suverana britanică a vizitat atunci fostul lagăr nazist de concentrare Bergen-Belsen, situat în nordul ţării.

Cea mai marcantă vizită a fostei suverane în Germania datează din 1965 şi a fost percepută drept momentul care a consolidat reconcilierea dintre cele două ţări după Al Doilea Război Mondial.

După decesul reginei Elisabeta a II-a, cancelarul german Olaf Scholz i-a adus un omagiu suveranei britanice, despre care a spus că a fost "un simbol al reconcilierii".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.