Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Regele' romilor vrea să fie și președinte: Dorin Cioabă cere Indiei să recunoască romii ca 'națiune care trăiește în diasporă'

rfi.ro
Dorin Cioabă

Dorin Cioabă, autoproclamatul „rege” internațional al romilor, anunță că va relua solicitarea către conducerea Indiei, de a recunoaște minoritatea romă, ca aparținând poporului indian, astfel încât „să aibă cine să ne reprezinte la nivel internațional”, notează turnulsfatului.ro.

„Regele” romilor spune că în anii pandemiei „nu am putut să facem aproape nimic, că ne-a afectat foarte mult, așa cum a afectat pe toată lumea”. Acesta spune că vineri, 23 septembrie, în Sibiu vor avea loc alegerile pentru funcția de președinte al Uniunii Internaționale a Romilor, în programul său de candidatură unul dintre proiecte fiind obținerea unui „parteneriat solid cu UE”.

„UE este în căutarea unui partener serios pentru a derula un fond foarte mare de bani care este alocat minorității romilor. Dar din cauza că asociațiile romilor nu au prezentat până acum o strategie, au fost lăsați toți deoparte. Acum noi am pregătit și o siglă nouă pe care vrem să o promovăm în care am introdus și culorile UE: adică vrem cumva să ne apropiem de UE și să obținem acest parteneriat”.

Cel mai important lucru pe care „regele” romilor și-l dorește este recunoașterea minorității rome de către India. „Vom trimite un ultimatum guvernului Indiei, de a ne recunoaște ca națiune care trăiește în diasporă, iar dacă acest lucru nu-l fac, așa cum au promis de zeci de ani, ne vom adresa unui tribunal internațional, pentru că vrem să avem recunoaștere oficială: că suntem parte a poporului indian. Nu vrem să mergem în India, nu vrem să punem presiune pe Guvernul Indiei să ne ajute, dar vrem să avem o recunoaștere, să nu mai fim un popor al nimănui: românii ne spun că nu suntem ai lor, englezii – că nu suntem ai lor. Când suntem buni, toată lumea spune că suntem ai lor, când suntem răi, toată lume ne alungă. Ar fi normal să fim tratați ca o minoritate care trăiește în diasporă cu naționalitatea indiană. Ne-ar ajuta și la Națiunile Unite, pentru că atunci guvernul Indiei ar putea să vorbească și în numele nostru. Dacă nu vor dori s-o facem normal, ne vom adresa instanței”, a declarat Dorin Cioabă.

Acum 6 ani, ministrul de externe al Indiei declara că romii sunt „copiii Indiei” și că este necesară documentarea a aproximativ 20 de milioane de romi. „Ne-a spus atunci că o să ne recunoască, dar nu se face nimic concret, se amână nu știu de ce”, subliniază Cioabă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.