Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regele Suediei intervine în scandalul sexual de la Academia Nobel. Decizia radicală luată de monarh

Nobel

Statutul Academiei Suedeze, instituţia care atribuie premiul Nobel pentru literatură, va fi actualizat pentru a permite membrilor ei să demisioneze, a declarat regele Suediei miercuri, în contextul în care acest reputat for cultural traversează o criză severă, informează DPA, conform agerpres.ro

Regele Carl XVI Gustaf a făcut acest comentariu într-o declaraţie oficială după o întâlnire cu Anders Olsson, secretarul permanent al Academiei Suedeze. 

Începând din 6 aprilie, cinci membri ai academiei, inclusiv Sara Danius - fostul secretar permanent -, au anunţat că nu vor mai participa la activităţile instituţiei. În total, şapte membri ai Academiei Suedeze nu mai au o prezenţă activă în cadrul programelor desfăşurate de instituţia menţionată.

Scandal URIAȘ după moartea Ionelei Prodan! Klaus Iohannis, acuzat că i-a refuzat ultima dorință. Reacția președinției


Potrivit statutului actual, cei 18 membri ai Academiei Suedeze sunt numiţi pe viaţă şi îşi păstrează calitatea de membru chiar dacă nu mai participă în mod activ la programele instituţiei. 

Regele Carl XVI Gustaf, preşedintele onorific al Academiei Suedeze, a spus că va face demersuri pentru a clarifica "dacă este posibil ca un membru să demisioneze din academie", potrivit declaraţiei sale de miercuri. 

Suveranul suedez a mai spus că dacă un membru care nu ia parte la activitatea academiei "timp de mai mult de doi ani, se va considera că el a părăsit academia, chiar dacă acel membru nu şi-a depus în mod oficial scrisoarea de demisie".

Ministerul Apărării dă zeci de milioane pe un tip de radare: La ce sunt folosite și unde vor fi amplasate


Academia Suedeză se află în centrul unui uriaş scandal de presă, fiind acuzată pentru modul în care a tratat o criză generată de o serie de acuzaţii ce au fost formulate împotriva soţului unuia dintre membrii ei, poeta Katarina Frostenson. 

În noiembrie, Academia Suedeză a angajat o firmă de avocatură pentru a investiga acuzaţiile de hărţuire sexuală formulate de 18 femei împotriva acelui bărbat. El a negat toate acuzaţiile care i-au fost aduse. Katarina Frostenson a anunţat pe 6 aprilie că s-a retras din Academia Suedeză. 

O purtătoare de cuvânt de la Palatul Regal din Stockholm a declarat pentru postul public de radio din Suedia că Academia va fi responsabilă pentru modul în care va opera modificarea statutului ei, însă nu a oferit niciun detaliu despre momentul în care această modificare va fi implementată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.