Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regimul din Polonia, criticat dur de celebrul președinte Lech Walesa, laureat al Premiului Nobel

walesa

Fostul lider istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a acuzat miercuri partidul conservator naţionalist la putere la Varşovia că "expulzează Uniunea Europeană din Polonia", potrivit unui interviu televizat, scrie AFP, citată de Agerpres.

De mai multe luni, Bruxellesul îndeamnă Varşovia să pună capăt "ameninţării sistematice" ce planează asupra statului de drept în Polonia şi să modifice o serie de reforme care, în opinia sa, afectează independenţa justiţiei. Autorităţile de la Varşovia au respins aceste preocupări.

Vezi și: Lovitură de teatru! REVOLTA din CSM, 'patronată' de șefa ÎCCJ: 'Ne-am asumat această poziţie pentru a apăra un principiu'

"Tot mai mult, noi expulzăm UE din Polonia. Nu este UE cea care ne expulzează, noi suntem cei care o expulzăm", a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace în anul 1983 şi fost preşedinte al Poloniei, într-un interviu acordat postului de televiziune Polsat News. 

"Oricine aparţine vreunei organizaţii, chiar dacă este de crescători de canari, trebuie să se supună regulilor care domnesc aici", a adăugat Lech Walesa, cunoscut pentru limbajul său colorat. 

"Dacă vrem să aparţinem Uniunii Europene, trebuie să ne comportăm ca UE, aşa cum spun Franţa şi Germania", a insistat el, referindu-se la criticile adresate recent Varşoviei de preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi de cancelarul german, Angela Merkel. 

Emmanuel Macron a afirmat vineri că prin aceste demersuri Varşovia "se izolează în Uniunea Europeană", iar Angela Merkel a declarat marţi că "nu se poate tăcea" în faţa atingerilor aduse statului de drept în Polonia.

Vezi și: La un pas de RĂZBOI: Donald Trump EXCLUDE negocierile cu Coreea de Nord

Comisia Europeană a ameninţat în iulie că va activa articolul 7 din Tratatul UE, dacă Polonia îşi va implementa reformele privind organizarea justiţiei în forma actuală. Această procedură inedită ar putea duce la o suspendare a dreptului de vot al acestei ţări în cadrul Consiliului UE, instanţă ce regrupează cele 28 de state membre. 

Pe de altă parte, Lech Walesa, critic vehement al Partidului Dreptate şi Justiţie (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski la putere, l-a acuzat pe acesta din urmă că a "cumpărat o parte a populaţiei cu demagogie, populism şi promisiuni". 

"Asemenea minciuni, atâta perfidie nu am văzut nici măcar în vremea comunismului", a subliniat fostul lider al luptei pentru democraţie, acuzat recent de procurorii Institutului polonez pentru memoria naţională (IPN), un organism de stat, că a colaborat cu poliţia politică a regimului comunist la începutul anilor 1970. În 2000, un tribunal special l-a declarat nevinovat pe Lech Walesa, mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.