Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regiunea Zaporojie va organiza un referendum de anexare la Rusia

dw.com
harta-ucraina-donbas-zaporojie-herson

Autorităţile de ocupaţie numite de Moscova în regiunea ucraineană Zaporojie au lansat luni în mod oficial pregătirile unui referendum de anexare a acestei regiuni de către Rusia, relatează AFP, scrie News.ro.

”Am semnat un ordin pentru ca Comisia Electorală Centrală să înceapă să lucreze la organizarea unui referendum privind anexarea regiunii Zaporijjea la Rusia”, anunţă şeful administraţiei civile şi militare instalată în teritorii ale acestei regiuni din sud aflate sub controlul Rusiei Evgheni Baliţki.

El a făcut acest anunţ la un forum al unei mişcări locale proruse - intitulat ”Noi suntem împreună cu Rusia” -, la Melitopol, potrivit unei înregistrări video postată pe contul oficial pe Telegram al lui Evgheni Baliţki.

Acest anunţ a fost ovaţionat de cei peste 700 participanţi la forum.

Evgheni Baliţki anunţa la jumătatea lui iulie că vrea să organizeze un referendum de enexare la începutul toamnei.

Lansarea pregătirii oficiale a acestui referendum intervine după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că negocieri de pace Rusia vor fi imposibile în cazul organizării unor astfel de referendumuri în regiuni ucrainene aflate sub controlul Rusiei.

”Nu noi suntem cei care organizăm referendumul, ci locuitorii acestor regiuni care au asemenea planuri”, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Trebuie ca el (preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski) să-i întrebe pe cetăţenii săi de ce mulţi dintre ei nu vor să trăiască în ţara lui”, l-a îndemnat Peskov.

La începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, armata rusă a cucerit o largă parte a două regiuni ucrainene din sud - Herson şi Zaporijjea.

De atunci, ocupanţii instalaţi de către Moscova au anunţat că vor să organizeze referendumuri de anexare, în pofida faptului că Kremlinul nu a afişat în mod public acest obiectiv.

Autorităţile de ocupaţie poartă o politică de rusificare intensă, prin introducerea rublei, preluarea controlului protecţiei sociale, întreprinderilor, şcolilor şi prin obligarea locuitorilor să-şi facă paşapoarte ruseşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.