Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regiuni din Spania, plasate sub alertă roşie indus de valul de caniculă

stockandland.com.au
canicula val de caldura vara

Regiuni din Spania, plasate sub alertă roşie indus de valul de caniculă.

Mai multe regiuni din Spania au fost plasate marţi sub alertă roşie din cauza ''pericolului extrem'' indus de valul de caniculă, în timp ce pompierii luptă în continuare cu un incendiu care a distrus 3.500 de hectare în arhipelagul Canare, informează AFP, informează Agerpres.

Potrivit Agenţiei meteorologice spaniole (AEMET), temperaturile urmează să oscileze între 38 de grade Celsius şi 42 de grade Celsius în mare parte din centrul peninsulei iberice şi să atingă 43 de grade Celsius şi 44 de grade Celsius în estul ţării, în special în Catalonia, Aragon şi în arhipelagul Baleare.

În aceste trei regiuni vizate de ''alerta roşie'', ''pericolul'' va fi ''extrem'', a avertizat AEMET, amintind apelurile la prudenţă emise de autorităţi, care i-au sfătuit pe rezidenţi să rămână în locuinţe în orele cele mai călduroase ale zilei şi să se răcorească cu prosoape umede.

Valul curent de caniculă este cel de-al treilea din această vară în Spania, dar şi cel mai intens. A provocat luni temperaturi extreme în centrul şi sudul ţării, cu valori de 44,9 grade Celsius înregistrate la Andujar în Andaluzia.

Iniţial, AEMET a anunţat o valoare de 47 de grade Celsius la Villarrobledo (sud), aproape de recordul absolut de 47,6 grade măsurat pe 14 august 2021 în oraşul andaluz La Rambla. Valoarea, considerată ''îndoielnică'' începând de luni seară, a fost invalidată marţi dimineaţă de agenţia meteorologică.

Acest val de căldură, care afectează ansamblul bazinului mediteraneean, a determinat totodată şi temperaturi nocturne calificate drept ''toride'' de AEMET. În celebrul Parc Retiro din Madrid, mercurul termometrelor nu a scăzut sub 25 de grade Celsius, adică nivelul cel mai ridicat de la începutul verii.

Din cauza acestei temperaturi ridicate, Ministerul de Interne a avertizat asupra riscului de incendiu considerat ''foarte ridicat'' adică ''extrem'' pe teritoriul ţării şi în special în insula La Palma, în arhipelagul Canare, unde pompierii luptă începând de sâmbătă împotriva unui incendiu major de vegetaţie.

În total, aproape 3.500 de hectare au fost pârjolite, potrivit autorităţilor locale, iar 4.000 de persoane au trebuit evacuate temporar. ''Focarul rămâne activ'', dar noaptea a fost ''destul de liniştită'', a precizat marţi un responsabil local al serviciilor de urgenţă, Manuel Miranda.

Din cauza unei ''degradări a calităţii aerului'' provocate de prezenţa ''particulelor în suspensie'', rezidenţii mai multor localităţi de pe această insulă, afectată de o erupţie vulcanică în 2021, au fost avertizaţi să-şi reducă activităţile în aer liber şi să poarte mască.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.