Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regizorul iranian Asghar Farhadi, câștigător a două premii Oscar, a fost găsit vinovat de plagiat pentru filmul său 'Un erou'

pinterest
Asghar Farhadi

Regizorul Asghar Farhadi, star al cinema-ului iranian, a fost găsit vinovat de plagiat pentru „Un erou/ A Hero”, filmul său lansat în decembrie în Franţa. Potrivit unui tribunal din Teheran, cineastul şi-a însuşit munca uneia dintre fostele sale eleve, Azadeh Masihzadeh, inspirându-se dintr-un film documentar al acesteia.

The Hollywood Reporter precizează că aceasta hotărâre nu poate face obiectul unui apel. În schimb, pentru pedepsirea lui Asghar Farhadi, care va fi decisă de un al doilea juriu, poate fi adus în faţa unei curţi de apel.

„Un erou” este o poveste despre onestitate şi onoare. Rahim se află în închisoare din cauza unei datorii neplătite. În timpul unei permisii de două zile, el încearcă să-şi convingă creditorul să-şi retragă plângerea în schimbul returnării unei părţi din această datorie, conform news.ro.

Lungmetrajul a obţinut Marele Premiu la Festivalul de la Cannes anul trecut - ex-aequo cu „Compartiment numéro 6”.

Azadeh Masihzadeh şi-a dezvoltat documentarul, „All Winners All Losers”, în timpul unui curs susţinut de Asghar Farhadi. Cineastul a recunoscut că s-a inspirat din aceeaşi poveste reală, dar susţine că şi-a făcut chiar el cercetările. Îşi dăduse în judecată fosta studentă pentru defăimare, care răspunsese cu o plângere pentru plagiat. Plângerea lui Asghar Farhadi a fost respinsă.

Într-o postare pe Instagram, avocatul lui Asghar Farhadi susţine că această poveste dezvăluită de presa iraniană în 2012 „este în domeniul public şi (că) nimeni nu poate pretinde proprietatea exclusivă a acesteia”. El adaugă, de asemenea, că o altă plângere a lui Azadeh Masihzadeh, care a cerut împărţirea veniturilor filmului, a fost respinsă de instanţele iraniene.

Tot el menţionează în mesajul său plângerea depusă de „un prizonier”, probabil cel care a inspirat lungmetrajul, care asigură că filmul i-a „prejudiciat reputaţia”. Şi aceasta, tot conform avocatului lui Asgar Farhadi, a fost respinsă.

Asghar Farhadi este singurul regizor care a fost distins cu două premii Oscar pentru cel mai bun film străin pentru „o despărţire/ A Separation” şi „Clientul/ The Salesman”.

Asghar Farhadi s-a născut în 1972, în Iran. A realizat primul său scurtmetraj la 13 ani, plus alte cinci înainte de a intra la universitate. În 1998, la terminarea studiilor de teatru şi apoi regie la Teheran, avea deja o experienţă solidă în realizarea de scurtmetraje şi seriale, scrisese scenarii şi crease piese radiofonice şi emisiuni TV. În 2003, a debutat în lungmetraj cu Dancing in the Dust, iar în 2012 apărea pe lista faimoasei publicaţii Time a celor mai influenţi 100 de oameni ai lumii la 40 de ani.

Printre cele mai cunoscute titluri ale sale se regăseşte „About Elly”, distins cu Ursul de Argint, Nader şi Simin, „o despărţire/ A Separation”, care a câştigat peste 70 de premii, printre care Ursul de Aur la Berlin sau „Everybody Knows”, cu Penélope Cruz şi Javier Bardem, nominalizat la Cannes 2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.