V-a căzut mâncarea pe jos și ați aplicat „regula celor cinci secunde” pentru a o ridica și consuma? Experții în sănătate avertizează că acest obicei vă poate pune sănătatea în pericol. Deși mulți folosesc „regula celor cinci secunde” când scapă mâncare pe jos, specialiștii spun că acest lucru poate avea efecte negative grave asupra sănătății.
Unii oameni de știință afirmă că este puțin probabil ca produsele care au atins solul mai puțin de cinci minute să se contamineze cu germeni. Dar, un expert în sănătate a înlăturat această idee și a dezvăluit că a mânca aceste alimente înseamnă că vă puteți pune viața în pericol.
Vă puteți pune viața în pericol!
Luna trecută, Dr. Sermed Mezher a desființat „regula celor cinci secunde” pe TikTok. „Dacă ați folosit vreodată regula celor cinci secunde când mâncarea cade pe jos, am vești pentru voi. Un studiu recent a arătat că jumătate dintre oameni sunt mulțumiți să consume mâncare după ce aceasta a aterizat pe podea.
Dar omul de știință Dawson și colegii săi au decis să pună capăt acestei dileme odată pentru totdeauna, examinând transferul bacteriilor pe alimente de pe diferite suprafețe precum lemnul, gresia și covorul.”, a spus medicul.
Gresia, gazda celor mai multe bacterii
Dr. Mezher a precizat și faptul că alimentele scăpate pe o suprafață acoperită cu gresie preiau 99 % din coloniile prezente, în timp ce pe podelele din lemn se înregistrează o rată de preluare de 50 %. „Pe covor, mai puțin de 0,5% din coloniile bacteriene s-au transferat efectiv la alimente atunci când acestea sunt ridicate în mai puțin de cinci secunde.
Transferul coloniilor crește cu cât alimentul rămâne mai mult timp acolo. Așa că regula celor cinci secunde nu se aplică decât dacă este pe covor. Nu riscați să consumați produse care au căzut pe podea”, mai spune medicul.
Salmonella și Campylobacter pot trăi pe podele până la patru săptămâni
În plus, vedeta social media a dezvăluit că bacteriile dăunătoare precum Salmonella și Campylobacter pot trăi pe podele timp de până la patru săptămâni. „Aceste bacterii pot supraviețui și se pot înmulți în tractul gastrointestinal, ducând la diverse simptome, de la gastroenterită ușoară până la boli grave și care pot pune viața în pericol.”, a precizat medicul.
„Bacteriile sunt peste tot”
Ruth Frechman, MA, RD, purtătoare de cuvânt a Asociației Americane de Dietetică a susținut, de asemenea, afirmațiile doctorului Mezher. „Bacteriile sunt peste tot, iar 10 tipuri, inclusiv E. coli, provoacă boli de origine alimentară, cum ar fi febră, diaree și simptome asemănătoare gripei.
Toxiinfecțiile alimentare pot avea un debut variabil, variind de la 24 de ore la o săptămână”, susține femeia. După ce au auzit adevărul dur din spatele „regulii celor cinci secunde”, utilizatorii TikTok au ieșit în număr mare să dezbată teoria desființată.
Comentează