Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regulamentul Camerei: rezultatul votului se află în urna albă sau se reia votul

Dacă citim Regulamentul Camerei Deputaților, validarea rezultatului în cazul votului cu bile se bazează pe corespondența dintre numărul de bile albe din cele două urne și se citește după numărul de bile albe și negre din urna albă.

În cazul votului pentru încuviințarea reținerii și arestării Elenei Udrea, conform numărului de bile din urna albă, arestarea și reținerea au fost încuviințate. Pe de altă parte, între cele două urne nu există corespondență în ceea ce privește numărul de bile albe. Astfel, există doar două posibilități: arestarea și reținerea au fost încuviințate sau votul va fi reluat.

Regulamentul Camerei Deputaților

Articolul 126

Votul prin bile se desfăşoară astfel: în faţa preşedintelui Camerei Deputaţilor se aşază o urnă albă şi una neagră. Deputaţii vin pe rând la urne, după ce primesc de la secretari câte două bile, una albă şi una neagră, pe care le introduc în cele două urne. Bila albă introdusă în urna albă şi bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă vot "pentru", iar bila neagră introdusă în urna albă şi bila albă introdusă în urna neagră înseamnă vot "contra"; pentru "vot nul", ambele bile se introduc în urna neagră. Biroul permanent hotărăşte asupra mijloacelor prin care se asigură caracterul secret al votului.

Astfel, să zicem că avem zece parlamentari. Cinci votează pentru, trei votează împotrivă, doi își anulează votul (se abțin). Cei cinci introduc cinci bile albe în urna albă și cinci bile negre în urna neagră. Cei care votează împotrivă introduc trei bile albe în urna neagră și trei bile negre în urna albă. Cei ale căror voturi sunt anulate introduc două bile albe și două bile negre în urna neagră.

Vom avea așa:

Urna albă - cinci bile albe și trei bile negre

Urna neagră - șapte bile negre și cinci bile albe

Rezultatul, adică cinci voturi pentru și trei voturi împotrivă, este în urna albă.

UPDATE. Decizia pe care a luat-o Parlamentul - încuviințează reținerea dar nu și arestarea - e aberantă. Este una dintre cele mai rușinoase zile din istoria unui Parlament care a avut parte aproape numai de zile rușinoase. Ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament e o maimuțărire a legii și statului de drept și o jignire adusă cetățenilor.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.