Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Regulile pentru întoarcerea copiilor în clase: Elevii care vor merge la școală vor fi obligați să poarte masca atât la ore, cât și în pauze

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam școală elevi

Potrivit ghidului aprobat de Ministerul Sănătății, elevii care vor merge la școală vor fi obligați să poarte masca atât la ore, cât și în pauze. De asemenea, accesul în şcoli se face doar cu declaraţia completată de părinţi. „Cu acest contract, se spală pe mâini”, spun reprezentanții părinților, anunță MEDIAFAX.

Elevii obligaţi să meargă la şcoală au primit un ghid – cadou de la Ministerul Sănătăţii. Nu le va face viaţa mai uşoară. Acesta curpinde un set de reguli fără precedent pentru invăţământul românesc.

Citește și: Lider PNL: ‘Marcel Ciolacu e Viorica Dăncilă în pantaloni. PSD a pierdut legitimitatea de a râvni la putere’

Ghidul vine cu o listă lungă de obligaţii atât pentru elevi, cât şi pentru profesori. Copilul trebuie să păstreze cel puţin 1 metru distanţă faţă de colegii lui. Nu are voie să-şi dea masca jos cât timp se află la şcoală şi nici să se mute în altă bancă. La ora de sport poate să participe, dar să nu depună prea mult efort. Va fi supravegheat în permanenţă pentru a nu interacţiona prea des cu ceilalţi.

Până să respecte toate aceste reguli, trebuie să aibă acces în şcoală. Niciun elev nu intră fără o declaraţie pe propria răspundere completată de părinţi.

„Primirea copiilor la şcoală doar în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a părinţilor nu ridică, în principiu, probleme de constituţionalitate. Este adevărat că legea supremă garantează dreptul la educaţie, dar e la fel de adevărat că şi dreptul la sănătate al celorlalţi este garantat. De altfel, şi potrivit legislaţiei actuale, copiii bolnavi pot fi scoşi din colectiv pe perioada unui focar de rujeolă, de exemplu”, a declarat Toni Neacşu, avocat.

Reprezentanții părinților și elevii contestă decizia.

„Ministerul Sănătăţii, cu acest contract, se spală pe mâini. Pur şi simplu aruncă toată responsabilitatea pe umerii părinţilor. Dacă tu vii şi pui o hârtie în faţă, pui şi o declaraţie, care poate căpăta şi aspect penal, ceea ce mi se pare penibil. Noi devenim doctori peste noapte? Sunt de acord că părinţii trebuie să facă un triaj observaţional. Dar cât poate să observe un părinte? Sunt părinţii care poate nu îşi dau seama că propriul copil este bolnav şi îl trimite la şcoală”, a spus Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor.

Citește și: Lovitură pentru Viorel Cataramă! Biroul Electoral Central i-a invalidat candidatura la Primărie

„Dacă nici măcar părintele nu poate interzice accesul copiiilor la şcoală, din propria sa iniţiativă, nici statul nu poate să impună părintelui să nu-şi trimită copilul la şcoală, dacă nu completează o declaraţie pe proprie răspundere, care, din punctul meu de vedere, o consider desuetă. COVID-19 în România este într-o fază de răspândire intracomunitară. Nu putem şti cine este infectat şi cine nu este infectat”, susține Alexandru Manda, fost preşedinte al Asociaţiei de Elevi din Constanţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.