Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reîncep jocurile parlamentare. UDMR nu crede în varianta căderii Guvernului dar nici nu acceptă măsurile propuse de Palatul Victoria

sah

Fostul ministru UDMR Tanczos Barna a explicat marți, la Antena 3, că varianta actuală a proiectului guvernamental cu măsuri fiscal-bugetare este „inacceptabilă” pentru formațiunea maghiară, dar că mai este timp ca Guvernul să modifice textul și că UDMR așteaptă varianta finală, abia apoi grupurile parlamentare vor decide dacă votează sau nu moțiunea de cenzură anunțată de USR.

„Au fost cel puțin 20 de variante finale (ale proiectului, n.red.), se lucrează la acest text. Eu apreciez deschiderea premierului de a veni la discuții, e un gest de normalitate într-o democrație. E o variantă mai bună decât precedentele, dar în continuare sunt lucruri acolo care trebuie eliminate, indiferent de situația economică a țării. Varianta actuală este inacceptabilă pentru noi”, a declarat Tanczos Barna.

În acest moment UDMR ar semna „cu siguranță” pentru o moțiune de cenzură, dar „discuția a fost constructivă” cu premierul Ciolacu și  „o să decidem în momentul în care o să vedem varianta finală”, a explicat fostul ministru UDMR.

„Nu suntem de acord cu foarte multe elemente din fiscalitate, nu suntem de acord cu creșterile de TVA, nu suntem de acord cu triplarea impozitului pe microîntreprinderi”, a mai indicat acesta, pe lângă nemulțumirile exprimate deja de Kelemen Hunor.

„Matematica e simplă, responsabilitatea este a Guvernului, are majoritate largă în Parlament, de obicei în aceste situații moțiunile de cenzură nu trec”, a conchis Tanczos Barna.

Parlamentarii USR și ai Forței Dreptei au nevoie de semnăturile UDMR pentru a putea depune o moțiune de cenzură după ce Guvernul își asumă răspunderea.

Octombrie de foc

Pachetul de măsuri fiscal-bugetare menit să aducă noi bani la buget și să reducă din cheltuielile statului va intra săptămâna viitoare în ședința de Guvern, spun surse politice.

Până atunci, grupurile parlamentare mai pot trimite observații și propuneri pe care Executivul are posibilitatea să aleagă dacă le ia sau nu în calcul.

Ulterior, Guvernul își va angaja răspunderea în Parlament pe pachetul legislativ în prima săptămână din luna octombrie și opoziția va avea la dispoziție 3 zile să depună o moțiune de cenzură prin care poate să demită Guvernul.

Dacă UDMR nu participă la moțiune și cu minoritățile care sunt de partea Guvernului, USR și Forța Dreptei nu au de unde să adune semnături decât de la AUR, ceea ce au declarat că nu vor face, precum și de la PNL dar de unde chiar opoziția a spus că sunt insuficienți cei care se opun.

Prevederile vor intra în vigoare și proiectul mai poate fi atacat la Curtea Constituțională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.