Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reîncepe jihadul în Siria: Fiul preferat al lui Osama ben Laden a dat marea chemare musulmanilor

theguardian.com
hamza ben laden

Hamza ben Laden, unul din fiii fondatorului reţelei Al Qaida, a cărei conducere se pregăteşte s-o preia, a lansat un apel către musulmani să participe la "jihad" în Siria împotriva regimului de la Damasc şi a Occidentului, într-o înregistrare audio difuzată joi, a relatat AFP.

Considerat ca fiind fiul favorit al lui Osama ben Laden, Hamza a fost pregătit din copilărie să urmeze calea tatălui său, ucis de un comando american în Pakistan în 2011. Într-o înregistrare anterioară, el i-a chemat la unitate pe jihadişti şi la atacuri împotriva Occidentului.

Implicându-se din 2013 în războiul civil din Siria, ramura siriană a Al Qaida, numită Frontul Al Nusra, a anunţat în 2016 că a renunţat la legăturile sale cu Al Qaida, schimbându-şi numele în Jabhat Fateh al-Sham. Gruparea este compusă în principal din sirieni şi a luptat cu mai multe grupuri rebele împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

Citește și: După noua rachetă lansată de Phenian, Statele Unite pun presiuni puternice asupra Rusiei și Chinei: 'Trebuie să arate că nu tolerează'

Reţeaua sunnită Al Qaida este rivala grupării jihadiste Statul Islamic, implicată de asemenea în conflictul sirian.

În noul său mesaj audio difuzat de site-uri jihadiste, Hamza ben Laden lansează un apel către "fraţii musulmani începând din Indonezia până în Maghreb să se alăture jihadului pentru a opri agresiunea cruciaţilor şi Rafida" (un termen peiorativ pentru musulmanii şiiţi).

"Jihadiştii au nevoie disperată de ajutor din partea tuturor musulmanilor pentru a continua bătălia", adaugă el, fără a menţiona numele vreunui grup. El a subliniat că o astfel de asistenţă ar putea fi, de asemenea, financiară sau materială.

Bachar al-Assad provine din minoritatea alawită, considerată o ramură a şiismului. În războiul său împotriva rebelilor şi a jihadiştilor, el este ajutat militar de Hezbollah şi Iran.

În mai 2016, Hamza ben Laden chemase "naţiunea islamică să se concentreze asupra jihadului în Siria şi asupra strângerii rândurilor mujahedinilor".

Tânărul a apărut încă din perioada copilăriei în propaganda reţelei Al Qaida. În prezent, apreciază oficiali şi analişti, el se pregăteşte să preia conducerea organizaţiei şi, profitând de slăbirea militară a Statului Islamic, încearcă să unifice sub numele său jihadiştii din întreaga lume.

Citește și: ALERTĂ - Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică deasupra Japoniei

Al Qaida este condusă la ora actuală de egipteanul Ayman al-Zawahiri, care i-a succedat lui Osama ben Laden, anunță Agerpres.

În ianuarie 2017, Hamza ben Laden a fost inclus de Departamentul de Stat al SUA pe lista neagră a "teroriştilor internaţionali".

În precedentele sale mesaje audio, fiul lui Ben Laden a chemat la răzbunarea tatălui său, prin atacarea "intereselor americane, franceze şi israeliene la Washington, Paris şi Tel Aviv" şi a cerut saudiţilor să "înlăture" regimul de la Riad.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.