Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Relaţia NATO cu Rusia şi ameninţările cibernetice, printre temele declaraţiei miniştrilor de Externe din statele Bucureşti 9

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a participat luni, la Varşovia, la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele Bucureşti 9 (B9) - Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia - cadru în care a fost adoptată o declaraţie comună, informează un comunicat al MAE transmis Agerpres. Una dintre temele declaraţiei a fost atitudinea Rusiei care, potrivit sursei citate, "ameninţă obiectivul afirmat deja de multă vreme de a avea o Europă unită, liberă şi în pace".

Totodată, potrivit declaraţiei, "terorismul a ajuns la niveluri fără precedent şi reprezintă o ameninţare directă pentru securitate". Aceste aspecte au fost evidenţiate în contextul prezentării "provocărilor la adresa securităţii NATO". "Securitatea Alianţei este profund afectată de instabilitatea din Orientul Mijlociu şi din Africa de Nord, contribuind la criza migraţiei. Ameninţările din domeniul cibernetic, tacticile hibride şi influenţele maligne în afacerile interne continuă să crească. Pentru a gestiona aceste ameninţări şi provocări în integralitatea lor, Alianţa noastră trebuie să fie pregătită să răspundă - în orice moment şi în orice loc - cu o abordare de tip '360 de grade'", se afirmă în declaraţia comună.

Totodată, arată semnatarii declaraţiei, "o legătură transatlantică puternică rămâne esenţială pentru securitatea euro-atlantică". "Salutăm angajamentul militar sporit al SUA faţă de securitatea şi apărarea Europei, inclusiv creşterea semnificativă a finanţării pentru 2018 a Iniţiativei Europene de Descurajare", indică miniştrii de Externe.

În context, este subliniată importanţa Summitului NATO ce a avut loc la Varşovia în 2016, eveniment ce "a reprezentat un pas decisiv în consolidarea posturii generale a NATO ca răspuns la noul mediu de securitate". De asemenea, s-au făcut referiri la priorităţile Summitului NATO de anul viitor. "Considerăm că agenda Summitului NATO din 2018 trebuie să se axeze pe consolidarea elementelor de apărare şi descurajare şi pe proiectarea efectivă a stabilităţii dincolo de graniţele NATO. Trebuie să consolidăm şi să avansăm pe baza deciziilor adoptate în Ţara Galilor şi la Varşovia şi să asigurăm coerenţa eforturilor noastre de implementare", relevă declaraţia comună, transmisă de MAE.

De asemenea, este subliniată importanţa colaborării cu Finlanda şi Suedia, împărţirea "corectă" a sarcinilor în cadrul NATO în ceea ce priveşte combaterea terorismului. "Reiterându-ne sprijinul deplin faţă de integritatea teritorială, independenţa, suveranitatea şi aspiraţiile legitime ale acestora, vom examina modul în care putem consolida în continuare dialogul politic şi cooperarea practică cu Ucraina, Georgia şi Republica Moldova", arată declaraţia.

Documentul se referă şi la misiunea Resolute Support din Afganistan şi la "eforturile de consolidare a capacităţilor de apărare din vecinătatea sudică a Alianţei, inclusiv în Irak, în complementaritate cu ONU, UE şi actorii relevanţi din regiune". Semnatarii declaraţiei comune reiterează "poziţia fermă şi principială cu privire la acţiunile agresive ale Rusiei în Ucraina" şi faptul că nu vor recunoaşte "anexarea ilegală şi ilegitimă a Peninsulei Crimeea". "Ne exprimăm sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute pe plan internaţional. Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la situaţia de securitate din estul Ucrainei şi considerăm că progresul real în soluţionarea conflictului poate fi realizat numai prin încetarea totală a focului, retragerea echipamentelor grele de pe linia de contact şi retragerea armelor, echipamentelor şi personalului Rusiei din Ucraina", mai precizează documentul.

Totodată, declaraţia comună arată că "îmbunătăţirea mecanismelor Documentului de la Viena cu privire la incidentele militare periculoase poate aduce o contribuţie importantă şi poate reprezenta un prim pas pentru restabilirea încrederii în Europa". "NATO monitorizează îndeaproape postura militară a Rusiei în vecinătatea NATO, inclusiv exerciţiile militare strategice pe scară largă ca ZAPAD 2017, precum şi implicaţiile acestora, solicitând Rusiei să respecte litera şi spiritul Documentului de la Viena. Observăm că Belarus a demonstrat o abordare mai transparentă cu privire la acest exerciţiu. Încurajăm Rusia să se angajeze în mod constructiv în Dialogul Structurat al OSCE", se mai subliniază în declaraţie.

De asemenea, declaraţia comună face referire la cooperarea NATO-UE. "Viitorul politicii de securitate şi apărare consolidate a UE rezidă în dezvoltarea acesteia, în continuare, pe baza inclusivităţii, a strânsei coordonare şi a complementarităţii cu NATO. Iniţiativele în acest domeniu trebuie să contribuie la creşterea coeziunii între statele membre", mai relevă documentul. Semnatarii declaraţiei salută înfiinţarea Centrului European de Excelenţă pentru Contracararea Ameninţărilor Hibride din Helsinki. "Conştienţi de complexitatea şi imprevizibilitatea mediului de securitate, care prezintă provocări importante pentru ţările noastre, ne reafirmăm disponibilitatea de a continua să ne întâlnim pentru a evalua situaţia şi modalităţi de a contribui în continuare la securitatea euro-atlantică", arată miniştrii de Externe din statele Bucureşti 9.

Lansat la iniţiativa României şi Poloniei, Bucureşti 9 (B9) oferă o platformă pentru aprofundarea dialogului şi cooperării între aliaţii participanţi, în vederea articulării contribuţiei specifice a acestor state la procesele în derulare la nivelul Alianţei, pe baza experienţei şi expertizei pe care o deţin şi a intereselor comune de securitate, în deplină concordanţă cu principiile solidarităţii şi al indivizibilităţii securităţii statelor membre NATO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.