Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reluarea negocierilor Sinn Fein-DUP pentru formarea unei noi coaliţii în Irlanda de Nord

londra

Discuţiile între partidul Sinn Fein (republican) şi Partidul Democratic Unionist (DUP, unionist) au fost reluate luni în Irlanda de Nord, Londra făcând apel la cele două formaţiuni să se înţeleagă pentru a constitui o nouă coaliţie guvernamentală, relatează AFP. Ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, James Brokenshire, ''îi reuneşte pe oameni în jurul mesei şi lucrăm împreună cu toate părţile pentru a obţine un acord care va permite reinstalarea unui executiv'' regional, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street într-o conferinţă de presă.

Regiunea britanică Irlanda de Nord trece printr-o criză politică de la demisia, în ianuarie, a vicepremierului Martin McGuinness (Sinn Fein) ca urmare a unor disensiuni privind gestionarea de către şefa executivului nord-irlandez, Arlene Foster (DUP), a unui program de subvenţii pentru energii regenerabile.

Plecarea din executivul nord-irlandez a lui McGuinness, care a încetat din viaţă la sfârşitul lui martie din cauza unei afecţiuni cardiace, a dus la organizarea de noi alegeri pe 2 martie. Cu 28 din cele 90 de locuri în adunarea regională, DUP a încheiat pe primul loc, dar a cedat teren în faţa Sinn Fein (27 de mandate). Cele două partide aveau de atunci trei săptămâni pentru a forma un nou guvern de coaliţie, lucru pe care nu l-au reuşit. ''Ei se întâlnesc din nou astăzi. Este o ocazie de a avea noi discuţii'', a adăugat purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May. ''Obiectivele sunt clare: de a pune bazele pentru formarea unui nou executiv abordând în acelaşi timp problemele legate de precedentele acorduri'', a adăugat el.

În absenţa unui executiv regional funcţional, Irlanda de Nord ar reveni sub controlul direct al Londrei, o premieră în ultimii zece ani. Aceasta ar putea interveni după 18 aprilie, data reluării dezbaterilor în parlament, dacă nu se va ajunge la nici un acord, conform Agerpres. Sistemul ''direct rule'' al Londrei a fost în vigoare în Irlanda de Nord în timpul conflictului intercomunitar ce a durat circa treizeci de ani şi care s-a soldat cu peste 3.000 de morţi. Acordul de pace din 1998 a dus la instaurarea unei coaliţii obligatorii între unionişti şi naţionalişti, un mod de guvernare ce a trebuit să fie suspendat de mai multe ori de către Londra, ultima dată în 2007.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.