Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Remaniere guvernamentală în Chile, cu trei luni înaintea referendumului privind modificarea Constituţiei

Bloomberg
Sebastian Pinera

Preşedintele Sebastian Pinera, aflat la putere din 2018, a făcut marţi a cincea remaniere guvernamentală, cu trei luni înaintea referendumului constituţional destinat calmării crizei sociale pe care o traversează Chile, informează AFP preluat de agerpres.

În total, au fost înlocuiţi şase miniştri, inclusiv deţinătorii portofoliilor afacerilor interne şi externe.

Şeful statului a numit ca ministru de interne pe fostul senator ultraconservator Victor Perez, în timp ce fostul senator Andres Allamand a preluat conducerea ministerului afacerilor externe. Ambii se opun modificării Constituţiei, despre care populaţia urmează să fie consultată în referendumul din 25 octombrie.

Conform sondajelor, peste 70% din chilieni sunt favorabili unei reforme constituţionale.

Fostul deputat şi preşedinte al partidului Reînnoirea Naţională (de dreapta), Mario Desbordes, a preluat portofoliul apărării, iar fostul deputat Jaime Bellolio devine purtătorul de cuvânt al guvernului.

"Chem acest nou guvern şi întreaga "Chile Vamos" (coaliţia de guvernământ) să înceapă o nouă etapă într-un spirit constructiv", a afirmat preşedintele Pinera în timpul ceremoniei de depunere a jurământului de către noii membri ai executivului.

Foto: (c) CHILEAN PRESIDENCY HANDOUT/EPA

Această remaniere vine la câteva zile după ce parlamentul a adoptat o reformă istorică la iniţiativa opoziţiei, datorită sprijinului parlamentarilor din coaliţia prezidenţială de dreapta, care permite chilienilor să îşi folosească economiile pentru pensionare pentru a face faţă crizei economice generate de pandemia de COVID-19.

În toamnă, Chile va trebui să decidă asupra modificării Constituţiei moştenite din perioada dictaturii Pinochet (1973-1990). Referendumul, programat iniţial pentru 26 aprilie şi amânat pentru 25 octombrie din cauza pandemiei, este organizat cu scopul de a calma criza socială declanşată în octombrie 2019 de creşterea preţului biletelor de metrou din capitala Santiago de Chile.

Timp de şase luni, mişcarea de protest fără precedent în Chile, în care şi-au pierdut viaţa 31 de persoane, a fost alimentată de furia populaţiei, generată de inegalităţile socio-economice profunde şi de lipsa de implicare a clasei politice în problemele cotidiene ale majorităţii celor 18 milioane de chilieni.

După izbucnirea pandemiei de COVID-19 în Chile, climatul tensionat a făcut loc unei atmosfere calme, un amestec de teamă de boală şi de respectare a instrucţiunilor autorităţilor, care a condus la golirea străzile din Santiago, Valparaiso sau Concepcion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.