Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Renault finalizează transferul participaţiei deţinută la Nissan

economedia.ro
renault nissan

Renault finalizează transferul participaţiei deţinută la Nissan

Renault SA şi Nissan Motor Co au finalizat acordul de reechilibrare a alianţei lor cu o vechime de 24 de ani, deschizând calea spre o nouă relaţie, după ani de polemici între cei doi parteneri, transmit Reuters şi Bloomberg, conform Agerpres.

Producătorii auto au anunţat miercuri crearea unui trust francez, căruia Renault îi transferă 28,4% din acţiunile pe care le deţine la Nissan. Astfel, Renault şi-a redus de la aproximativ 43% la 15% participaţia sa la Nissan, ceea ce le situează pe picior de egalitate.

După cum a fost anunţat pe 6 februarie 2023, Renault şi Nissan vor păstra o participaţie încrucişată de 15%, cu o obligaţie de reţinere, precum şi o obligaţie de a-şi limita participaţiile. Renault va transfera 28,4% din acţiunile sale Nissan către un trust francez, unde drepturile de vot vor fi "neutralizate" sub rezerva anumitor excepţii. Renault va continua să beneficieze pe deplin de drepturile economice (dividendele şi veniturile din vânzarea de acţiuni) aferente acţiunilor deţinute de trust până la vânzarea acestor acţiuni.

În urma transferului a 28,4% din acţiunile sale către trust, Nissan va putea exercita drepturile de vot aferente pachetului său de acţiuni în cadrul Renault. Drepturile de vot ale Renault şi Nissan vor fi limitate la 15% din drepturile de vot exercitabile, cu posibilitatea celor două companii de a-şi exercita liber drepturile de vot în această limită.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Bloomberg că, în ultimele săptămâni, directorii Renault au reiterat faptul că angajaţii nu mai trebuie să facă schimb de informaţii cu omologii lor de la Nissan.

Renault intenţionează acum să folosească câştigurile obţinute din vânzarea participaţiei la Nissan pentru investiţii în continuare la Ampere, în divizia sa de maşini sport Alpine şi în subsidiara de reciclare, a afirmat luna trecută directorul financiar al Renault, Thierry Pieton.

"Noul acord privind alianţa restructurată Renault, Nissan şi partenerul Mitsubishi Motors va intra în vigoare miercuri. Viitorul capitol al alianţei va fi construit pe fundaţiile parteneriatului îndelungat şi va maximiza crearea de valoare pentru fiecare membru al alianţei", au anunţat companiile într-un comunicat.

Ca parte a tranzacţiei, Nissan s-a angajat să investească până la 600 milioane de euro în divizia de vehicule electrice a Renault - Ampere - devenind un investitor strategic şi asigurându-şi un loc în Board-ul companiei.

Separat, Mitsubishi s-a angajat să investească până la 200 milioane de euro în Ampere, pe care Renault speră să o listeze printr-o Ofertă Publică Iniţială (IPO).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.