Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Renumit alpinist rus, presupus mort după ce s-a prăbuşit în gol pe un munte din Pakistan

alpine-tours.com
alpinism alpinist

Renumit alpinist rus, presupus mort după ce s-a prăbuşit în gol pe un munte din Pakistan

Alpinistul rus Dmitri Golovcenko, recompensat de două ori cu premiul Piolet d'Or, este presupus mort după ce s-a prăbuşit în gol pe un munte din Pakistan, a anunţat joi Clubul alpin pakistanez, relatează AFP, conform Agerpres.

Golovcenko "a suferit o cădere probabil fatală" în ultimele zile pe versanţii Muntelui Gasherbrum IV (7.925 m), al 17-lea cel mai înalt munte de pe planetă, situat în apropierea graniţei cu China, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

Însoţitorul său, Serghei Nilov, cu care încerca să deschidă o nouă rută în stil alpin, a fost rănit, dar a putut să se întoarcă miercuri în tabăra de bază, de unde a fost transportat cu avionul în oraşul Skardu, potrivit aceleiaşi surse.

Karrar Haidri, secretarul Clubului alpin din Pakistan, a declarat pentru AFP că alerta a fost lansată de soţia lui Golovcenko, cu care acesta a ţinut legătura în timpul urcării, şi că el bănuieşte că rusul a căzut probabil într-o crevasă.

Autorităţile pakistaneze intenţionează să lanseze vineri o operaţiune de salvare, a spus Haidri.

Golovcenko şi Nilov au fost recompensaţi în 2013 cu premiul Piolet d'Or pentru ascensiunea în anul precedent a Muztagh Tower (7.276 m) în Pakistan, şi în 2017 pentru ascensiunea Thalay Sagar (6.904 m) în India.

Golovcenko s-a născut într-o "familie de alpinişti" şi a escaladat alături de Nilov din 2002, potrivit scurtei sale biografii publicate pe site-ul Piolets d'or.

Pakistanul, care găzduieşte cinci dintre cele 14 vârfuri ale planetei cu înălţimi de peste 8.000 m, este una dintre destinaţiile preferate a celor mai buni alpinişti la nivel internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.