Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reorganizare ANAF: Înființarea direcției de analiză de risc, se pot detașa inspectori la Antifraudă

ANAF
anaf

Finanțele au publicat în transparență decizională un proiect de reorganizare a ANAF ce înființează direcția de analiză de risc anunțată de Florin Cîțu și face posibilă detașarea inspectorilor fiscali la Antifraudă. Totodată, în proiect nu se mai vorbește despre eliminarea posturilor vacante, conform Mediafax.

Citește și: CIRC DIPLOMATIC! Ambasada României din Londra e ACUZATĂ că nu și-a plătit chiria: datoriile se ridică la 75.000 de lire sterline

"Prezentul act normativ stabilește încadrarea personalului DGAF (Direcția generală Antifraudă Fiscală) în cadrul general aplicabil funcționarilor publici, dând posibilitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală să atragă funcționari publici potriviți activității de antifraudă fiscală și care au dovedit de-a lungul carierei, prin rezultatele obținute și respectarea principiilor de integritate, că pot ajuta la o mai bună colectare a veniturilor la bugetul general consolidat. Se propune aşadar transformarea de urgență a funcțiilor publice specifice din cadrul DGAF în funcții publice generale care să asigure redistribuirea personalului specializat în mod fluent și fără barierele impuse inerent de «funcția specifică»", se arată în nota de fundamentare la proiectul de reorganizare publicat de Ministerul Finanțelor.

Prin proiectul de ordonanţă de urgenţă propus se urmărește crearea posibilității/redistribuirii personalului atât între structurile ANAF, cât şi între funcţiile administraţiei(migrarea personalului dinspre procesele masive cu valoare adăugată redusă către funcţiile mai complexe, precum antifrauda fiscală unde a fost identificat un deficit real de personal).

De asemenea, proiectul de ordonanță înființează în MFP Direcția generală de analiză de risc la contribuabili promisă de ministrul Finanțelor în ultimele luni.

"Analiza de risc reprezintă funcţia cheie a planificării activităţii, ANAF intenţionând să perfecţioneze utilizarea acestui mecanism pentru eliminarea redundanței unor activități, a suprapunerii acțiunilor de control, a abordărilor parțiale ale unor riscuri fiscale, dar şi pentru evitarea tratamentelor neunitare și disproporționate ale nivelului de risc", se mai spune în nota de fundamentare.

Aceasta notează că trebuie realizată reaşezarea posturilor la nivelul agenţiei acolo unde este nevoie, precum şi o revizuire a modelului organizaţional.

"O revizuire a modelului organizațional de o manieră care să permită o asumată performanţă a agenţiei şi o eficientizare a activităţii instituţiei cu rolul cel mai pregnant în asigurarea veniturilor statului român. Modelul de reorganizare propus vizează generalizarea organizării pe funcţii a ANAF", se subliniază în document.

Totodată, demersul de eliminare a celor 2.150 de posturi vacante de care vorbea ministrul Finanțelor Florin Cîțu a fost abandonat, cu excepția reducerii numărului de vicepreședinți de la 4 la 3, "în vederea eficientizării procesului decizional aferent, prin scurtarea circuitului informațional decizional care va asigura o mai mare coerență decizională".

"Reorganizarea ANAF înseamnă de asemenea eliminarea a 150 de posturi de conducere și aproape 2.000 de posturi din structura ANAF. Înseamnă Antifrauda care trece sub Inspecția Fiscală, deci trei vicepreședinți în loc de patru, și rămân discuțiile despre Vamă, unde și acolo vor fi schimbări. Discutăm soluția optimă și acolo, dar deja am început", declara, în luna ianurie, ministrul Finanțelor Florin Cîțu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.