Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REPLICĂ din CSM, după atenționările Comisiei de la Veneția: 'Un soi de ambiție a prevalat, se vor termina și aceste povești contemporane triste'

Facebook
Bogdan Mateescu, judecator CSM

Reforma propusă a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală slăbeşte lupta împotriva corupţiei în România şi combaterea altor delicte grave, avertizează Comisia de la Veneţia în opinia adoptată vineri, se arată într-un comunicat emis de acest organism al Consiliului Europei.

Bogdan Mateescu, judecător și membru al CSM, opinează că modificările făcute la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în Parlament s-au dovedit a fi un eșec, așa cum era de așteptat. El subliniază că, în ultima perioadă, Comisia de la Veneția a fost ”măscărită”, tocmai pentru a atenua dintr-o eventuală opinie nefavorabilă. Judecătorul Mateescu adaugă și că odată cu avizul Comisiei de la Veneția, toate ”ambițiile” se vor termina.

Citește și: eMag dă startul Black Friday. Când se organizează maratonul shopping-ului în 2018

”Ceea ce a tinut opinia publica ocupata in ultimul timp pare ca s-a dovedit a fi un esec prin referire la standardele statului de drept, iar asta o spune un corp international de experti independenti. Sigur, corp mascarit de-a dreptul de anumite elite de-ale noastre interne, dar recunoscut si respectat in rest de toata lumea.

Ma refer la asa numitele reforme judiciare, la modificari pentru asa zisele inlaturari ale unor abuzuri, la modificari socante de coduri (in cazul Cpp invalidate masiv si de CCR) adoptate sub diferite pretexte, de parca nu existau remedii in reglementarile anterioare.

Citește și: Moment istoric! România mai bogată decât Ungaria

S-au facut apeluri nenumarate la responsabilitate, insa un soi de ambitie imi pare ca a prevalat.

Nu ma indoiesc, se vor termina si aceste povesti contemporane triste.

Insa nu imi pot da seama acum cu certitudine unde ne-au adus ele.”, scrie Bogdan Mateescu.

Citește și: A fost aprobat acest proiect! Se vor da milioane de lei pentru modernizarea acestui spital

Comisia de la Veneţia şi-a exprimat preocuparea că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală în România slăbesc serios eficienţa sistemului de justiţie penală în combaterea faptelor de corupţie, a infracţiunilor comise cu violenţă şi a crimei organizate.

Prin urmare, Comisia de la Veneţia recomandă autorităţilor române să efectueze o reexaminare completă a amendamentelor pentru ambele coduri printr-un proces de consultare efectiv şi cuprinzător, cu obiectivul de a înainta o propunere legislativă solidă şi coerentă care să beneficieze de o susţinere largă în interiorul societăţii româneşti şi care să ţină cont deplin de standardele aplicabile în materie, şi să dea curs îndrumărilor date de Curtea Constituţională.

Citește și: eMag dă startul Black Friday. Când se organizează maratonul shopping-ului în 2018

Pe 12 octombrie, Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale peste 60 de articole din Codul de Procedură Penală şi este aşteptată ca, până la finele anului în curs, să examineze şi constituţionalitatea amendamentelor aduse Codului Penal.

Comisia de Veneţia a adoptat, de asemenea, vineri, cu unele amendamente, opinia preliminară emisă în luna iulie cu privire la trei proiecte de revizuire a unor legi, asupra cărora preşedintele Klaus Iohannis a cerut opinia acestei comisii, respectiv modificarea legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Citește și: Moment istoric! România mai bogată decât Ungaria

În această opinie, Comisia de la Veneţia consideră că aceste trei proiecte, între timp promulgate, intrate în vigoare şi revizuite printr-o ordonanţă de urgenţă, vor avea efecte negative asupra eficienţei, calităţii şi independenţei sistemului judiciar, cu consecinţe de asemenea negative asupra luptei împotriva corupţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.