Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Replică din CSM la atacul lui Klaus Iohannis pe tema SIIJ - Judecătoarea Simona Marcu: 'Președintele să se refere la anomaliile generate de activitatea DNA'

klaus iohannis simona marcu

Președintele Klaus Iohannis, a susținut marți, 7 decembrie 2021, o alocuțiune în cadrul evenimentului de prezentare a Raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii pe anul 2021. În discursul său, Iohannis s-a referit la înlăturarea unor „anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție”. Spre deosebire de alți ani, președintele a părăsit rapid evenimentul, fără să mai asculte intervențiilor membrilor CSM.

STIRIPESURSE.RO a solicitat unui membru marcant al CSM, judecătoarea Simona Marcu (fost președinte al Consiliului), o opinie cu privire la abordarea publică a președintelui Iohannis. Judecătoarea Simona Marcu, care urmează să-și reia poziția la ÎCCJ după finalizarea mandatului de membru al CSM, este de părere că discursul lui Iohannis poate fi de natură să afecteze independența puterii judecătorești în ansamblul său.

Este regretabil că președintele nu abandonează discursul politicianist la CSM. Utilizarea sintagmei 'anomalii precum cele generate de SIIJ' nu are corespondent în realitatea faptică ori juridică. Vă reamintesc că CJUE nu a constatat că înființarea acestei structuri contravine dreptului UE, ci a lăsat judecătorului național dezlegarea acestei chestiuni în funcție de parametrii fixați prin hotărârea din 18 mai 2021. Discursul de astăzi poate fi însă perceput ca fiind de natură să afecteze independența puterii judecătorești, în contextul în care pe rolul instanțelor judecătorești se află cauze în care se pune problema examinării legalității actelor de procedura realizate de această structură de parchet”, a declarat Simona Marcu, pentru stiripesurse.ro.

Atacul președintelui la adresa SIIJ vine tocmai în ziua în care ÎCCJ a respins definitiv recursul DNA împotriva raportului care dezvăluie abuzurile DNA în dosarele cu magistrați, din perioada 2014-2018. Aceste abuzuri au constituit principalul motiv al înființării SIIJ, dar și al opoziției CSM față de revenirea competenței de anchetare a magistraților la DNA, în cazul desființării SIIJ.

Mă aștept ca în următoarea ieșire publică, în spiritul echității, președintele să se refere la anomaliile generate de activitatea DNA. De asta dată riguros documentate în raportul Inspecției Judiciare validat prin Hotărârea Plenului CSM nr. 225/2019, rămasă astăzi definitivă prin respingerea ca nefondat a recursului DNA”, mai afirmă judecătoarea Simona Marcu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.