DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Replică DURĂ pentru Tudorel Toader: PSD-ALDE-UDMR intenționat nu au adoptat directiva UE privind prezumția de nevinovăție

Inquam Photos/Octav Ganea
Tudorel Toader sedinta de guvern

Deputatul USR Stelian Ion, membru în comisia juridică, îi răspunde ministrului Justiției, după ce Tudorel Toader a dat vina Opoziție pentru netranspunerea Directivei privind prezumţia de nevinovăţie. Parlamentarul afirmă că se aplică „prezumția de rea-credință a Ministrului Justiței, care a ratat până acum toate șansele de a demonstra că este un om onest”.

„Simple precizări referitoare la prezumția de rea-credință a lui Tudorel Toader:

Tudorel Toader a ”precizat” ieri că neimplementarea directivei europene privind prezumția de nevinovăție s-ar datora opoziției, care ar fi blocat dezbaterile în Parlament și ar fi atacat la CCR hotărârea de înființare a Comisiei Iordache.

Minciuni nedemne de un ministru, cadru didactic, fost judecător la CCR!

1. În niciun moment ”dezbaterile” din Comisia Iordache nu au fost blocate. PSD-ALDE-UDMR dețin majoritatea în această comisie, astfel încât orice încercare de blocare a ședințelor este practic imposibilă.

2. Contestarea la CCR a hotărârii de înființare a Comisiei Iordache nu a suspendat în niciun moment lucrările acestei comisii. Tudorel Toader, ca fost judecător CCR, știe acest lucru, dar preferă să inducă în eroare opinia publică.

Ivanka Trump 'ridică întrebări serioase legate de corupție'. Afacerile fiicei liderului SUA explodează în China și Filipine

3. Într-adevăr, Guvernul a înaintat Parlamentului anul trecut un proiect de lege pentru transpunerea directivei privind prezumția de nevinovăție și confiscarea extinsă, însă ceea ce omite TT să spună este că, referitor la prezumția de bună-credință, acest proiect conține DOAR INTRODUCEREA UNUI ALINEAT LA UN SINGUR ARTICOL din Codul de procedură penală, pentru simplul motiv că legislația noastră conține deja prevederi clare cu privire la respectarea prezumției de nevinovăție. TT nu explică niciodată de ce proiectul Guvernului conținea o singură modificare, iar în Parlament s-au propus zeci de modificări sub pretextul implementării acestei directive.

4. La 19 decembrie Tudorel Toader declara în Parlament, în cadrul Comisiei Iordache, că, în cazul în care va trece termenul de implementare a acestei directive fără ca Parlamentul să introducă acel alineat, aceasta s-ar putea realiza prin ordonanță de urgență. Ați văzut acea OUG așa cum am văzut-o și eu...

5. Tot cu acea ocazie TT sugera ca magistrații să-și vadă de treaba lor și să nu-și mai dea cu părerea cu privire la modificările legislative în privința legislației penale, pentru că legiferarea nu e de competența lor, ci de competența lui Iordache, Nicolicea, Șerban Nicolae, Cătălin Rădulescu etc. N-a spus nimeni că magistrați ar avea drept de inițiativă legilsativă, dar să trimiți magistrații la plimbare și nici măcar să nu te consulți cu ei nu a îndrăznit să propună niciunul dintre cele 4 ”genii” enumerate mai sus. A făcut-o, în schimb, TT care visează numai conflicte juridice de natură constituțională.

6. În realitate, planul pervers al PSD-ALDE-UDMR a fost acela de a lăsa intenționat să trecă termenul de 1 aprilie 2018 până la care trebuia implementată această directivă europeană pentru ca, după aceea, să țipe ca din gură de șarpe că există un mare pericol de infringement împotriva României în cazul în care toate modificările propuse în Comisia Iordache nu ar fi adoptate. Înadins nu s-a emis OUG cu același conținut cu proiectul de lege, deși o puteau face, pentru că o astfel de modificare nu le servea interesele, întrucât ea se referea strict la implementarea directivei, nicidecum la sutele de modificări propuse la Codul penal și de procedură penală. Pe de altă parte, o OUG care să exceadă acestei directive ar fi scos din nou lumea în stradă. Așa că acum, Tudorel Toader, transformat în agent de manipulare a opiniei publice, se vaită că România riscă să fie sancționată în cazul în care Comisia Iordache nu va fi lăsață să își desăvârșească opera de măcelărire a legislației penale, se vaită că opoziția blochează ședințele Comisiei Iordache, dar nu suflă nicio vorbă în privința depășirii termenelor de implementare a celorlalte directive cum ar fi cea referitoare la confiscarea extinsă (cu termen depășit la 4 octombrie 2015!) sau la combaterea spălării banilor (cu termen depășit la 26.06.2017).

Mitingul-mamut, anunțat de PSD, stârnește controverse: 'Chiar așa mândrie e să o ai pe doamna Dăncilă?'

Având în vedere aceste împrejurări, dar și celelalte derapaje ale ministrului Tudorel Toader, de ieri se aplică deplin prezumția de rea-credință a Ministrului Justiței, care a ratat până acum toate șansele de a demonstra că este un om onest.

Declarațiile lui TT din decembrie 2018:

http://www.cdep.ro/co/sedinte2015.video…

Proiectul de lege inițiat de Guvern cu privire la implementarea directivelor referitoare la confiscarea extinsă și prezumția de nevinovăție ( în care există O SINGURĂ PREVEDERE referitoare la prezumția de nevinovăție: art. II, pct. 9 prin care se introduce un nou alineat la art. 557 Cod procedură penală):

http://www.cdep.ro/proiecte/2017/500/30/7/se677.pdf

I-aș fi spus toate aceste lucruri d-lui ministru chiar pe pagina sa de FB, acolo unde a făcut aceste comentarii, dar TT nu acceptă decât un număr limitat de comentarii, așa, în spiritul transparenței și al dialogului...”, scrie deputatul USR, pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.