Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Replica SUA, după ce rușii au acuzat Occidentul și Ucraina pentru revolta antiisraeliană din Daghestan

arabnews.com
daghestan

SUA au respins ca "absurde" afirmaţiile Rusiei potrivit cărora o revoltă antiisraeliană care a avut loc duminică pe un aeroport din Daghestan a fost organizată de Ucraina şi de Occident, relatează BBC. Întrebat despre afirmaţiile Rusiei în cadrul unei şedinţe de informare de la Casa Albă, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, le-a descris ca fiind "retorica clasică a Rusiei", informează News.ro.

În cadrul unei întâlniri televizate luni, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că incidentul a făcut parte dintr-o încercare de a răspândi "haosul" în Rusia.

Sute de persoane au luat cu asalt aeroportul din Makhachkala înainte de sosirea unui zbor din capitala israeliană Tel Aviv. Mulţi au fluturat steaguri palestiniene şi au scandat sloganuri antisemite. Daghestan, o republică constitutivă a Rusiei, are o populaţie majoritar musulmană, iar incidentul se crede că a fost declanşat de furia provocată de conflictul din Gaza.

Rușii au acuzat Ucraina și SUA pentru incidente

Forţele de securitate au reuşit în cele din urmă să ţină situaţia sub control, iar de atunci peste 60 de persoane au fost arestate, potrivit autorităţilor locale. "Evenimentele din Makhachkala de noaptea trecută au fost instigate prin intermediul reţelelor de socializare, nu în ultimul rând din Ucraina, de către agenţi ai serviciilor speciale occidentale", a declarat dl Putin la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei. "Cine organizează haosul mortal şi cine beneficiază de pe urma lui astăzi, în opinia mea, a devenit deja evident.

"Este vorba de actualele elite conducătoare ale SUA şi de sateliţii lor, care sunt principalii beneficiari ai instabilităţii mondiale."

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că "pe fundalul imaginilor televizate care arată ororile a ceea ce se întâmplă în Fâşia Gaza - moartea oamenilor, a copiilor, a bătrânilor - este foarte uşor pentru inamicii.

Morning Dagestan este un canal islamist care se opune controlului rusesc asupra regiunii şi a fost asociat cu Ilya Ponomarev, un fost deputat rus care a dezertat în Ucraina în 2016 şi a primit cetăţenia ucraineană.

Duminică, canalul a postat detaliile unui zbor care soseşte la Makhachkala din Tel Aviv şi le-a spus urmăritorilor săi să "întâlnească vizitatorii neaşteptaţi".

În urma comentariilor domnului Melikov, canalul a postat o declaraţie în care spune că nu are nicio legătură cu domnul Ponomarev sau cu Ucraina. Ponomarev a declarat că a încetat să mai susţină canalul anul trecut, deşi propriile sale declaraţii din ultimele luni contrazic această afirmaţie.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a condamnat revolta de la aeroport.

Întrebat despre afirmaţiile Rusiei în cadrul unei şedinţe de informare de la Casa Albă, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, le-a descris ca fiind "retorica clasică a Rusiei".

"Când ceva merge prost în ţara ta, dai vina pe altcineva", a spus el. "Occidentul nu a avut nimic de-a face cu acest lucru. Aceasta este doar ură, intoleranţă şi intimidare, pur şi simplu".

El a mai spus că comparaţiile dintre imaginile de pe aeroport şi pogromurile de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea sunt "potrivite".

Un videoclip care a circulat pe scară largă pe reţelele de socializare a arătat o mulţime mare de oameni care au luat cu asalt aeroportul, forţând uşile deschise şi revărsându-se pe pistă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.