DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Replică usturătoare pentru Florin Cîțu: 'Poate luăm şi noi o pauză în ianuarie şi îngheţăm munca la propriu'

www.gandul.info
protest grefieri

Grefierii ar putea opri activitatea în luna ianuarie, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a "îngheţa" anul viitor creşterile salariale din sistemul public, a declarat, joi, pentru AGERPRES, preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, Cătălin Trăistaru, în timpul manifestaţiei organizate de mai multe sindicate în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne.

Reprezentanţi ai sindicatelor grefierilor, poliţiştilor şi angajaţilor din penitenciare au participat, joi, în mai multe judeţe la acţiuni de protest în faţa Prefecturilor, nemulţumiţi de plafonarea de către Guvern a creşterilor salariale din sistemul public la nivelul lunii decembrie 2020.

Liderul sindicatului grefierilor a parafrazat declaraţia prim-ministrului Florin Cîţu, care a susţinut, miercuri, că sistemul public va lua o pauză de la creşterile salariale.

Revoltă din cauza măsurilor de austeritate adoptate de Guvernul Cîțu: 'Nu fac altceva decât să arunce efectele crizei pe spinarea salariaților și pensionarilor'


"Solicităm Guvernului în primul rând să nu fie adoptată o astfel de ordonanţă. Am văzut în cadrul conferinţei de presă susţinute ieri de primul-ministru că a spus că această ordonanţă va fi adoptată indiferent de voinţa partenerilor de dialog, respectiv sindicatele, şi că este nevoie de o pauză. Şi atunci am stat şi ne-am gândit că poate este nevoie ca şi noi în activitate să luăm o pauză în ianuarie, motiv pentru care la începutul săptămânii viitoare vom anunţa un calendar amplu de proteste pe perioadă nedeterminată, inclusiv în ceea ce priveşte sindicatul nostru, inclusiv în ceea ce priveşte sindicatele afiliate Federaţiei Publisind. Dacă domnul ministru a spus că trebuie să luăm o pauză în aplicarea legii, adică să nu mai fim plătiţi şi să ne îngheţe salariile, poate o să trebuiască să blocăm şi noi activitatea şi să îngheţăm munca la propriu ca să fim auziţi de factorul decident. Se va putea ajunge inclusiv la blocarea activităţii în cazul în care se va continua cu aceste măsuri", a afirmat Cătălin Trăistaru.

Preşedintele SNGJ Dicasterial a criticat plafonarea salariilor şi a sporurilor de către Guvern la o lună după ce fostul Guvern susţinea că acestea nu vor fi îngheţate.

"Ce ne sperie este declaraţia contradictorie a factorului de guvernare: în luna noiembrie eram asiguraţi de către fostul ministru al Economiei că nu vor scădea salariile şi nici nu vor fi îngheţate, iar la nici o lună de la înscăunare a noului Guvern, am constatat că această primă ordonanţă din sistemul bugetar a fost tocmai îngheţarea salariilor şi a sporurilor", a menţionat Cătălin Trăistaru.

A murit cel mai mare criminal în serie din istoria SUA


Referitor la ordonanţa Guvernului de plafonare a salariilor şi sporurilor la nivelul lunii decembrie, liderul sindical a subliniat că sporurile grefierilor sunt deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018.

"Acţiunea de protest este declanşată de sindicatele poliţiştilor şi ale penitenciarelor, împotriva ordonanţei de urgenţă prin care se intenţionează îngheţarea salariilor şi a sporurilor la nivelul lunii decembrie 2020. Sindicatul Naţional al Grefierilor s-a raliat acestor demersuri pe de o parte din solidaritate sindicală, pentru că suntem afiliaţi la aceeaşi federaţie sindicală, Federaţia Publisind, iar pe de altă parte pentru că o astfel de ordonanţă ne afectează şi pe noi, indirect. Noi am reclamat în nenumărate rânduri în ultimii trei ani elaborarea eronată a legii salarizării, dar aşa eronată cum a fost a început să se aplice şi a mai rezolvat unele dintre inechităţile salariale din sistem", a adăugat liderul sindical.

El a mai spus că sporurile grefierilor sunt deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018, iar la nivel naţional există probleme referitoare la aplicarea neunitară a acestora. "Prin urmare, ne-am îndreptat în instanţă împotriva angajatorilor noştri, am obţinut hotărâri judecătoreşti definitive prin care s-a recunoscut modul corect de calcul a sporurilor, hotărâri judecătoreşti a căror aplicare nu va mai putea fi posibilă în anul 2021 dacă această ordonanţă de urgenţă îngheaţă sporurile la nivelul lunii decembrie 2020. Pe de altă parte, pe noi ne interesează aplicarea legii salarizării inclusiv în ceea ce priveşte salariul de încadrare, având în vedere că avem şi aici o problemă cu modul greşit de calcul a salariilor la momentul elaborării legii: îngheţarea salariilor la nivelul lunii decembrie 2020 arată faptul că inclusiv în ceea ce ne priveşte nu vor fi sorţi de izbândă pentru rezolvarea acestei componente a salariului în anul 2021 şi în anul 2022", a încheiat preşedintele Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.