Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Reporteri fără Frontiere' a depus plângere împotriva preşedintelui belarus pentru deturnare în scopuri teroriste

Agerpres
Aleksandr Lukaşenko

Organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere (RSF) a anunţat marţi că a depus plângere în Lituania împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru "o acţiune de deturnare în scopuri teroriste", în urma devierii unui avion de linie european şi arestarea unui jurnalist de opoziţie care se afla la bord.

ONG-ul a depus plângere într-o scrisoare către biroul procurorului general de la Vilnius, AFP obţinând o copie a documentului, scrie Agerpres.ro.

Această asociaţie de apărare a libertăţii presei, cu sediul în Franţa şi prezentă în 15 ţări, cere prin iniţiativa sa deschiderea "unei anchete penale pentru 'un act de deturnare în scopuri teroriste' împotriva lui Aleksandr Lukaşenko" şi a oricărei alte persoane care ar putea fi identificată, se arată într-un comunicat.

În această plângere de şase pagini, RSF susţine că deturnarea zborului Ryanair Atena-Vilnius "comisă de forţele belaruse" duminică a fost efectuată "la îndemnul direct şi evident al lui Aleksandr Lukaşenko".

Conform organizaţiei, teza "alertei cu bombă", avansată de Minsk pentru a justifica devierea avionului, a fost "o alertă falsă, folosită de regimul belarus pentru a forţa avionul să aterizeze cu scopul de a-l aresta pe jurnalistul" Roman Protasevici.

"Am decis să depunem plângere împotriva lui Aleksandr Lukaşenko însuşi, deoarece el este instigatorul direct al acestui act de deturnare în scopuri teroriste, iar acest termen nu este o exagerare", a afirmat secretarul general al RSF, Christophe Deloire, citat în comunicat.

Belarusul, condus din 1994 de Aleksandr Lukaşenko, hotărât să rămână la putere în ciuda opoziţiei puternice cu care se confruntă din august 2020, a pierdut încă cinci locuri, plasându-se pe poziţia 158 din 180, în clasamentul mondial al libertăţii presei pe 2021 realizat de RSF.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.