Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reporters sans frontières - 45 de jurnalişti ucişi în 2023, în scădere în pofida 'tragediei' din Orientul Mijlociu

123rf.com
jurnalisti

În 2023, 45 de jurnalişti din întreaga lume au fost ucişi în timp ce îşi făceau meseria, cel mai mic număr din 2002 încoace, în pofida "tragediei" războiului dintre Israel şi Hamas, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 17, dintre care 13 în Gaza, potrivit raportului anual al Reporters sans frontières - RSF publicat joi, relatează NEWS.RO.

Anul trecut, 61 de jurnalişti au fost ucişi în întreaga lume. În 2002, au fost ucişi 33 de jurnalişti, un total mai mic decât cel din acest an.

Acest lucru nu reduce în niciun caz tragedia din Gaza, dar se observă o scădere constantă, departe de cei peste 140 de jurnalişti ucişi în 2012 şi din nou în 2013, în principal din cauza războaielor din Siria şi Irak", a explicat pentru AFP Christophe Deloire, secretarul general al organizaţiei Reporteri fără frontiere, Christophe Deloire.

Activitatea organizaţiilor interguvernamentale, a ONG-urilor şi a presei înseşi" sau "o mai mare prudenţă"... Cauzele sunt multiple şi 'discutabile', potrivit acestuia.

Numărătoarea mondială, oprită la 1 decembrie, "nu include jurnaliştii ucişi în afara exercitării funcţiei lor, pe cei care nu au fost ucişi ca atare sau pe cei ale căror circumstanţe ale morţii rămân necunoscute", subliniază RSF.

Organizaţia a numărat un total de 63 de jurnalişti ucişi în Orientul Mijlociu de la începutul conflictului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, indiferent dacă au fost sau nu în legătură cu profesia lor.

În plus faţă de cei 13 jurnalişti ucişi de focul israelian în Gaza, potrivit RSF, războiul a provocat moartea a trei jurnalişti care lucrau în Liban şi a unuia în Israel, ucis de Hamas.

Conflictul din Ucraina a costat viaţa a doi jurnalişti în 2023, inclusiv a reporterului AFP Arman Soldin (decedat la începutul lunii mai), dintr-un total de 11 de la invazia rusă din februarie 2022.

Bilanţul din 2023 s-a remarcat prin "scăderea semnificativă" a numărului de decese în America Latină, cu şase jurnalişti ucişi, faţă de 26 în 2022.

Mexicul, zona cea mai periculoasă pentru această profesie după Gaza, a avut patru decese în 2023, faţă de 11 în anul precedent, deşi această scădere nu indică o mai mare siguranţă pentru presă.

În plus, dintr-un total de 84 de jurnalişti daţi dispăruţi, aproape unul din trei este mexican, potrivit ONG-ului.

Numărul jurnaliştilor deţinuţi la nivel mondial a crescut la 521, faţă de 569 în 2022, Belarusul devenind "una dintre cele mai mari trei închisori din lume, alături de cele din China şi Birmania".

54 de jurnalişti sunt ţinuţi ostatici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.