Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REPRESALII. Nici Africa nu scapă de FURIA lui Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Ankara și-a înmulţit presiunile împotriva reţelelor imamului Fetullah Gülen și emisarii turci cer închiderea a numeroase școli. Oficiali turci sunt în campanie în Senegal și Maroc, informează România Liberă.

După puciul eșuat din 15 iulie, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a desemnat ca autor pe imamul Fetullah Gülen și a declanșat o epurare fără precedent în aparatul de stat.  Ramificaţia mișcării lui Gülen, „Hizmet“, a depășit graniţele Turciei, fiind prezentă în 120 de ţări. În Africa s-a instalat de la mijlocul anilor 1990 și a vizat domeniul educativ, în 40 de state fiind vorba de „școlile Gülen“.

Summitul G20: Separarea lumilor a fost deja negociată. Situație ÎNGRIJORĂTOARE pentru România / FOTO

Turcia nu a întârziat să lanseze o ofensivă diplomatică împotriva activităţilor Hizmet, altădată aliatul partidului la putere în Turcia, AKP, astăzi calificată „organizaţie teroristă“.

Guvernul somalez a răspuns prompt: „La cererea fratelui nostru Turcia, miniștrii au căzut de acord să închidă structurile Academiei Nilului (o fundaţie legată de Gülen), inclusiv școlile, spitalele, etc“.

Întâlnire de Gradul ZERO la Tribunal, în cazul Condrea

Dacă Mogadiscio a dat dovadă de celeritate faţă de cererea Ankarei, alte state întârzie să se execute, dar diplomaţia turcă și-a trimis emisarii.

În cadrul unei „misiuni de urgenţă“ la Dakar a Consiliului relaţiilor economice externe ale Turciei la finele lui august, Senegal a sfârșit prin a ceda cererilor Ankarei și a închis cele 15 școli considerate legate de Gülen. Ca urmare, turcii au ales să facă din Senegal unul din partenerii lor privilegiaţi în Africa.

Gabriela Firea pregătește o SURPRIZĂ pentru bucureșteni. Ce se va întâmpla în luna septembrie

Dragnea DEZVĂLUIE de ce s-a rupt USL: Poate se supără Ponta și Antonescu pe mine

La 24 august, altă delegaţie turcă, compusă din trei membri ai partidului AKP, la putere,  s-a deplasat în Maroc pentru a convinge responsabilii masocani de „periculozitatea“ mișcării güleniste.

Ambasadorul turc la Rabat declara că „mai multe ţări au închis școlile legate de Gülen, ca Somalia, Niger, Guineea Ecuatorială, Bielorusia“.

În schimb, Kenya, Tanzania și Nigeria au refuzat închiderea acestui tip de instituţie și ministrul Educaţiei din Nigeria susţine că Turcia trebuie să aducă dovezi că aceste școli sunt legate de organizaţii teroriste și „ar fi nedrept moral și legal să se cedeze cererii guvernului turc doar pe baza simplelor acuzaţii“.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.