Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reprezentanţii SANITAS vor evalua rezultatele întâlnirii cu premierul Orban

Sanitas

Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS va evalua marţi rezultatele întâlnirii cu echipa guvernamentală, urmând să decidă asupra strategiei pentru perioada imediat următoare, se arată într-un comunicat al organizaţiei sindicale postat pe pagina sa de Facebook, anunță MEDIAFAX.

Membrii Biroului Executiv al Federaţiei SANITAS s-au întâlnit luni la prânz cu premierul Ludovic Orban. La discuţii au mai participat vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

În urma discuţiilor, reprezentanţii Executivului şi-au asumat deblocarea stimulentului de risc acolo unde nu a fost acordat şi cu toate că sumele au fost alocate din aprilie, până în prezent au fost cheltuite mai puţin de două treimi.

"Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile sanitare, serviciile de ambulanţă, DSP-uri, medicina şcolară, unităţile de asistenţă medico-socială, care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2. GUVERN: Sumele pentru acordarea stimulentului de risc au fost alocate din luna aprilie, s-au cheltuit mai puţin de 2/3, după cum a confirmat ministrul Florin Cîţu. Guvernanţii şi-au asumat evaluarea situaţiei acordării acestui drept şi deblocarea lui acolo unde încă nu s-a acordat!", se precizează în comunicatul SANITAS.

Citește și: Codrin Ștefănescu, vești despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea: Starea lui de sănătate se deteriorează pe zi ce trece

În ceea ce priveşte acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unităţile de asistenţă socială care în perioada stării de urgenţă a intrat în contact cu pacienţi suspecţi de infecţia cu virusul SARS-COV-2, autorităţile au promis rezolvarea situaţiei cel mai târziu la următoarea rectificare bugetară, 15 - 20 noiembrie, cu evidenţierea expresă a sumelor necesare acordării stimulentului.

Referitor la acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială conform Legii 56/2020 şi a Ordinului comun 1070/94/2087/2020, Guvernul a arătat că pentru spitalele COVID-19 faza I-II şi suport, acordarea sporului reprezintă cheltuială efectivă şi este decontată din bugetul Caselor de asigurări de sănătate, putând astfel să fie acordate.

În ceea ce priveşte revendicarea sindicaliştilor privind acordarea, începând cu 1 ianuarie 2021, a salariilor prevăzute de Legea 153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistenţă socială şi medico-socială, reprezentanţii Guvernului au precizat că va fi evaluat impactul bugetar, iar discuţiile vor continua până la elaborarea bugetului financiar pentru anul 2021.

"Având în vedere evaluarea efectuată de Federaţia SANITAS în peste 95% din spitalele din România şi faptul că suma necesară estimată este de 6 milioane de euro cheltuială efectivă/lună, considerăm că se poate acorda şi vom susţine în continuare această revendicare", subliniază documentul citat.

Totodată, autorităţile au precizat că agreează deblocarea posturilor în unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, măsura urmând să fie reglementată într-un act normativ.

Referitor la acordarea sporului de 55 - 85% pentru personalul din unităţile sanitare şi DSP-uri conform Legii 153/2017 şi HG 153/2018, Ministerul Sănătăţii va organiza în cel mai scurt timp o videoconferinţă cu toţi managerii de unităţi sanitare pentru reglementarea acordării acestui drept salarial.

Citește și: După cazul Baranga, jurnalista Ioana Ene Dogioiu îl dă în vileag pe șeful Grupului de Comunicare Strategică: ‘Este o persoană fără diplomă de licență’ .

Potrivit SANITAS, sporul este cheltuială efectivă şi trebuie suportată de la bugetul Caselor de asigurări de sănătate.

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a garantat raportarea sporului pentru condiţii de muncă la salariul aflat în plată începând cu 1 ianuarie 2021.

"Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS va evalua mâine, 13 octombrie 2020, rezultatele întâlnirii cu echipa guvernamentală, urmând să decidă asupra strategiei pentru perioada imediat următoare", se mai arată în comunicat.

Membrii Federaţiei SANITAS au declanşat, săptămâna trecută, greva japoneză la nivel naţional, acuzând indiferenţa cu care sunt trataţi de către autorităţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.