Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reprezentantul OCDE a bătut cu pumnul în masă la București: Reforma pensiilor în România e obligatorie!

e-juridic.manager.ro
pensie-pensii-pensionar

Un plan credibil de consolidare fiscală, reconstruirea rezervelor fiscale (fiscal buffers), finalizarea reformelor în sistemul fiscal şi în sistemul de pensii, dar şi îmbunătăţirea mediului de afaceri sunt principalele recomandări incluse în Studiul Economic pentru România, realizat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), publicat marţi.

"Inflaţia rămâne peste ţinta Băncii Naţionale a României (BNR). Cererea s-a domolit, dar presiunile asupra preţurilor de bază sunt ridicate. În aceste condiţii, se recomandă menţinerea unei politici monetare stricte până când inflaţia este în mod clar în grafic pentru îndeplinirea obiectivului băncii centrale", susţine OCDE.

Instituţia apreciază că sprijinul fiscal a ajutat gospodăriile în faţa presiunilor legate de costul vieţii. "Povara creşterii datoriei publice a României va face mai dificil un răspuns la viitoarele şocuri. Consolidarea fiscală este necesară pentru a ţine sub control cererea, pentru reconstruirea rezervelor şi pentru a pune datoria publică pe o traiectorie sustenabilă pe termen lung", se arată în studiul citat.

OCDE arată, pe de altă parte, că noile măsuri fiscale reduc risipa în domeniul cheltuielilor publice.

Organizaţia recomandă efectuarea analizei cost-beneficiu pentru proiectele majore administrate de Guvern, finanţate din fonduri publice. De asemenea, reducerea deficitului bugetar este necesară pentru ca autorităţile să se asigure că politica fiscală completează politica monetară restrictivă.

În context, OCDE propune stabilirea unui plan credibil de consolidare fiscală pe termen mediu pentru a asigura sustenabilitatea finanţelor publice.

În privinţa finalizării reformelor din sistemul fiscal şi din sistemul de pensii, OCDE apreciază că îmbătrânirea populaţiei va îngreuna finanţarea sistemului de pensii publice fără reforme care să încurajeze românii să muncească mai mult.

"Reformele trebuie continuate pentru a restrânge în timp opţiunile de pensionare anticipată şi pentru a creşte vârsta de pensie, cu evoluţii pozitive în ceea ce priveşte speranţa de viaţă, în conformitate cu noile legi", se arată în studiu.

OCDE atrage atenţia că veniturile fiscale sunt prea scăzute pentru a finanţa cheltuielile guvernamentale actuale, folosirea excesivă a cotelor scăzute erodează baza de calcul a TVA iar impozitele pe venit ale României sunt denaturate şi scutesc mulţi angajaţi.

Potrivit sursei citate, un progres mai rapid în modernizarea administraţiei fiscale ar duce la sporirea conformităţii iar consolidarea aplicării reglementărilor fiscale ar reduce frauda şi evaziunea fiscală. În plus, organizaţia recomandă lărgirea bazei de calcul a taxei pe valoarea adăugată prin aplicarea mai uniformă a cotei standard şi renunţarea la scutirile sectoriale în cazul impozitului pe venit.

Pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, autorităţile trebuie să se asigure că regulile consolidate de guvernanţă corporativă a întreprinderilor de stat sunt implementate şi monitorizate în mod corespunzător, în condiţiile în care noile legi întăresc cadrul de guvernanţă corporativă pentru întreprinderile de stat. Respectarea regulilor anterioare a fost slabă şi supravegherea inadecvată, riscând gestionarea defectuoasă a resurselor publice, subliniază OCDE.

Instituţia atrage atenţia că schimbările frecvente de politici, adesea prin intermediul unor proceduri legislative circumscrise, adaugă riscuri la adresa investiţiilor. În pofida progreselor în reducerea numărului lor total, ordonanţele de urgenţă continuă să fie utilizate pentru schimbări majore de politici. OCDE consideră că trebuie continuată reducerea utilizării ordonanţelor de urgenţă şi respectate angajamentele de sistematizare a evaluărilor impactului politicilor.

În plus, nouă Bancă de Investiţii şi Dezvoltare va furniza credite micilor firme care nu pot accesa împrumuturi bancare. Scheme de credit de stat înregistrează rezultate mixte la nivel internaţional. OCDE consideră că trebuie consolidate schemele actuale de credit pentru întreprinderi mici înainte de începerea activităţii Băncii de Investiţii şi Dezvoltare, iar autorităţile trebuie să se asigure că instituţia este susţinută de o bună guvernare şi este evaluată în mod regulat.

"Deşi s-au înregistrat progrese în combaterea acesteia, corupţia în legislativ rămâne o problemă. Resursele pentru investigarea şi urmărirea penală în cazul corupţiei au crescut, dar nu sunt încă suficiente. Trebuie continuată politica de eliminare a corupţiei, inclusiv prin reguli privind lobby-ul membrilor Parlamentului, precum şi prin consolidarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin soluţionarea deficitului de personal", se arată în studiu.

În ceea ce priveşte rezolvarea problemei inegalităţilor în privinţa rezultatelor socio-economice, OCDE apreciază că fondurile UE ajută la modernizarea facilităţilor educaţionale şi la abordarea riscurilor de părăsire timpurie a şcolii, în special în zonele dezavantajate şi în comunităţile de rromi, dar trebuie continuată canalizarea resurselor către formarea profesorilor, sprijinirea şcolilor defavorizate şi investiţiile în echipamente IT pentru sălile de clasă.

Instituţia atrage atenţia că oferta insuficientă de îngrijire subvenţionată îi determină pe mulţi părinţi fie să aibă grijă de copiii mici, fie să folosească îngrijirile informale. Un acces mai bun la o îngrijire de calitate a copiilor, la preţuri accesibile, ar sprijini angajarea femeilor. De asemenea, OCDE recomandă extinderea accesului la sistemul de îngrijire şi la învăţământul preşcolar timpuriu oficial de calitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.