Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Centrafricană a recunoscut atrocităţile comise de rebeli, soldaţi centrafricani şi de instructori ruşi

Agerpres - Reuters
ONU

Republica Centrafricană a recunoscut vineri unele dintre acuzaţiile formulate în august de ONU, în special cu privire la crimele şi actele de tortură, comise "în majoritate" de rebeli, dar şi de soldaţi centrafricani şi de către "instructori ruşi", aliaţii lor, a anunţat ministrul justiţiei, citat de AFP.

Forţele centrafricane, sprijinite în special de sute de paramilitari ruşi, desfăşoară din decembrie 2020 o vastă contraofensivă împotriva grupurilor rebele. Un grup de experţi ONU şi-a exprimat îngrijorarea în martie cu privire la "încălcări grave ale drepturilor omului" comise de paramilitarii ruşi.

"Cei responsabili de aceste incidente sunt împărţiţi în trei categorii, pe lângă Căştile Albastre", a declarat vineri ministrul Arnaud Djoubaye Abalene: rebelii, în majoritate, forţele de securitate şi "instructorii ruşi", potrivit lui.

Ministrul a prezentat presei raportul unei Comisii de anchetă speciale ordonată de către preşedintele Faustin Archange Touadera după publicarea raportului ONU. Acest raport detaliază crimele şi execuţiile arbitrare imputate rebelilor, dar nu şi cele de care sunt acuzate forţele de securitate şi paramilitarii ruşi, potrivit Agerpres.ro.

"În privinţa incidentelor confirmate, unele sunt imputabile instructorilor ruşi care susţin forţele armate centrafricane" în lupta împotriva rebelilor Coaliţiei Patrioţilor pentru Schimbare (CPC), o alianţă a grupurilor rebele formată în decembrie 2020 pentru a încerca să răstoarne regimul preşedintelui Faustin Archange Touadera, potrivit ministrului justiţiei din Republica Centrafricană.

La publicarea raportului ONU, guvernul centrafrican a calificat aceste acuzaţii drept "simple denunţuri".

Moscova nu recunoaşte oficial prezenţa celor 1.135 de "instructori neînarmaţi", dar ONG-uri care operează pe teren, Franţa şi ONU susţin că o parte dintre ei sunt mercenari din grupul privat de securitate rus Wagner, ceea ce Rusia neagă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.