Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Cipru îşi alege noul parlament: Sondajele indică o cursă strânsă între partidul conservator și Partidul Progresist al Oamenilor Muncii

iBalkan.net
cipru

Secţiile de votare s-au deschis duminică în Republica Cipru pentru ca populaţia să poată alege nouă parlament, informează dpa.

Sondajele indică o cursă strânsă în această ţară membră a UE între partidul conservator Adunarea Democratică (DISY) şi Partidul Progresist al Oamenilor Muncii (AKEL, de stânga), potrivit agerpres.ro.

Partidul DISY îl susţine pe actualul preşedinte al ţării Nikos Anastasiades. În sistemul politic cipriot, preşedintele ţării conduce guvernul şi este ales direct.

Aceste alegeri parlamentare sunt considerate un barometru politic pentru alegerile prezidenţiale din 2023.

Secţiile de vot s-au deschis la orele locale 07:00 (04:00 GMT), iar primele exit-poll-uri sunt aşteptate după orele 17:00 GMT.

Mai mult de 550.000 de persoane pot vota în aceste alegeri, în care concurează 15 partide.

Cipru este divizat după invadarea în 1974 a treimii nordice a insulei de către armata turcă, ca reacţie la o lovitură de stat ce urmărea alipirea Ciprului la Grecia. Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN), recunoscută doar de Ankara, este separată printr-o zonă tampon de sudul insulei mediteraneene, în care Republica Cipru - membră a Uniunii Europene de la 1 mai 2004 - îşi exercită autoritatea.

Locuitorii părţii de nord a insulei sunt consideraţi cetăţeni europeni, însă legile UE nu se aplică acolo.

Parlamentul din capitala Nicosia are 80 de membri, dar în prezent din el fac parte doar 56 de parlamentari greci ciprioţi. Celelalte 24 de locuri pentru membrii turci ciprioţi ai parlamentului sunt vacante din 1963.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.