Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Dominicană | Sute de copii au fost expulzați anul acesta în Haiti fără familiile lor

theplanetd.com

Sute de copii au fost expulzaţi din Republica Dominicană fără părinţii lor, potrivit UNICEF, în contextul în care guvernul a luat măsuri radicale pentru a îndepărta din ţară persoanele suspectate de a fi imigranţi fără documente, spune CNN, citat de news.ro.

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Copii a primit cel puţin 1.800 de copii neînsoţiţi livraţi de autorităţile de imigrare dominicane în Haiti de la începutul anului, a declarat luni un purtător de cuvânt pentru CNN. Mulţi dintre ei sosesc fără documente de identitate şi sunt "trimişi" în ţară în mijlocul unor adulţi deportaţi, a mai spus purtătorul de cuvânt - ceea ce ridică întrebarea cum au stabilit autorităţile dominicane că aceştia se află în Haiti.

În Republica Dominicană, care împarte insula Hispaniola cu Haiti, centrele de detenţie pentru imigranţi reţin uneori părinţii fără copii. "O femeie avea o geantă cu scutece, dar nu şi copilul. [Agenţii de imigrare] îi spuseseră că nu îşi poate lua copilul cu ea şi că îl vor aduce în autobuz - dar apoi nu au adus copilul în autobuz", a declarat Yoana Kuzmova, cercetător la Centrul pentru Observarea Migraţiei şi Dezvoltare Socială în Caraibe, un thinktank dominican pentru politici de migraţie.

Republica Dominicană încearcă de mult timp să reducă populaţia haitiană din interiorul graniţelor sale, însă ultimul val de deportări din acest an are loc cu o viteză şi o amploare uimitoare, ceea ce i-a determinat pe critici să acuze guvernul naţiunii caraibiene de profilare rasială, de execuţie haotică şi de nerespectarea drepturilor omului şi a familiilor în timp ce agenţii de imigrare îi scot pe oameni din ţară.

Ambasada Statelor Unite în Republica Dominicană a avertizat americanii de culoare şi cei cu "pielea mai închisă la culoare" că riscă o "interacţiune sporită" cu autorităţile dominicane pe fondul represiunii imigraţiei. Într-o declaraţie publicată sâmbătă, ambasada a descris "rapoartele privind tratamentul inegal" al cetăţenilor americani pe baza culorii pielii însă preşedintele Republicii Dominicane, Luis Abinader, a respins apelurile de a opri deportările, argumentând că Republica Dominicană sprijină deja statul vecin Haiti mai mult decât orice altă ţară din lume.

CNN a contactat institutul de migraţie din Republica Dominicană pentru comentarii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.